Friss hírek

2009.01.29. 14:51

Felkészül a baromfitanács a Négy Mancs elleni peres eljárásra - német újságírókat hívnak Magyarországra

<p>Megkezdi a peres eljárás előkészítését a Magyar Baromfi Terméktanács a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány ellen - mondta a Független Hírügynökségnek Bárány László, a szakmai tömörülés elnöke. Hozzátette, hogy a témában csütörtök délután született meg a döntés: a jogi képviselettel egy frankfurti ügyvédi irodát bíznak meg. Az előkészítés mellett egy kampányt is elindítanak, melynek célja a német fogyasztók tájékoztatása a valós magyar helyzetről.</p>

A tervek szerint hamarosan vendégül látják a téma iránt érdeklődő német újságírókat, akik 80-100 libatömő telep közül tetszőlegesen választhatják ki, melyekre szeretnének ellátogatni. Az elnök hozzátette, hogy a Négy Mancs által okozott 10 milliárd forint feletti árbevétel-kiesés mellett a kampány költségeit is nekik kell állni, de nem tehetnek mást. A kampány pozitív hatását március végére már érezhetik a termelők.

Bárány László elnök azt is elárulta, hogy ha a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány nem teszi tönkre a kampányt, és nem indít újabb támadásokat a magyar cégek ellen, eltekintenek a peres eljárástól.

A Magyar Baromfi Terméktanács azután határozott a jogi lépések mellett, hogy az állatvédő alapítvány a berlini agrárkiállítás óta már nemcsak állatkínzásnak tünteti fel a magyar gazdák libatömési eljárását, hanem azt állítja, hogy az állatok betegek, és a magyar állattenyésztők, a hatóságok együttműködésével, beteg libák húsával és májával etetik a nyugat-európai fogyasztókat. Bárány László szerint a rágalom-hadjárat mögött azok a cégek állhatnak, melyeknek érdekében áll a magyar termékek német piacról való kiszorítása. A lejárató hadjárat 8-10 ezer magyar embert közvetlenül, körülbelül 60 ezret pedig áttételesen érint.

Ezek is érdekelhetik