Friss hírek

2009.01.31. 18:29

Elűzött kurdok követelték, hogy részt vehessenek az iraki szavazáson

<p>Több száz iraki kurd gyűlt össze az északkelet-iraki Khanaqin város szavazóhelyiségnél, mondván, hogy korábban a város polgárai voltak, ám Szaddám Huszein idején elűzték őket - közölték szombaton a helyi hatóságok. A kurdok azt követelték, hogy leadhassák szavazatukat a tartományi tanácsi választásokon.</p>

"A kurdok a választási bizottság irodájában azt követelték, hogy szavazhassanak, mert - mint mondták - Szaddám Huszein idején üldözték el őket" - mondta a bizottság egyik tagja az AFP-nek. A probléma végül megoldódott, amikor a kurdok közül azok, akik tudták igazolni, hogy khanaqini lakosok voltak, leadhatták szavazatukat.

Szaddán Huszein rendszere idején több tízezer kurdot űztek el Irak északi részén lévő otthonaikból, akik közül 16 ezren tértek vissza a 2003-as, az Egyesült Államok vezette invázió óta. Khanaqin városa az ország északkeleti részén fekvő Diyala tartományban fekszik, nem messze az iráni határtól. A helyi kurd politikai vezetők azt szeretnék elérni, hogy a város is csatlakozna az északkelet-iraki kurd autonóm területekhez.

A három autonóm kurd tartományban, Arbil-ban, Dohuk-ban és Sulaimaniyah-ban egyébként nem szavaztak szombaton a lakosok. Tizennégy másik tartományban azonban csaknem 15 millió szavazásra jogosult iraki járult az urnákhoz, hogy eldöntsék, kik lesznek a tartományi tanácsok tagjai. Ezek a testületek választják meg a tartományi kormányzókat, irányítják a helyi közigazgatást és szervezik az újjáépítési terveket.

Ezek is érdekelhetik