Friss hírek

2009.01.30. 10:59

EGÉSZSÉG - Őssejt beültetése helyreállítja az immunrendszert sclerosis multiplexes betegeknél

<p>A sclerosis multiplex korai fázisában végrehajtott őssejtbeültetés stabilizálja, egyes esetekben pedig vissza is fordítja az idegrendszeri rendellenesség kifejlődését - tapasztalták chicagói orvosok.</p>

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amely zavarokat okoz a mozgásban, a mozgáskoordinációban, a beszédben, a látásban és a szellemi képességekben.

A betegség kezdeti szakaszában bizonyos gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket. De 10 vagy több év után az idegrendszeri leépülés visszafordíthatatlanul súlyosbodik, és erre nincs gyógymód.

A chicagói Northwestern University tudósai Richard Burt vezetésével klinikai teszt keretében alapvetően átépítették 21 felnőtt páciens immunrendszerét. A betegeknél a sclerosis még a korai szakaszban volt, de nem reagált a szokásos gyógyszerekre.

Az orvosok először eltávolították a hibás fehér vérsejteket, amelyek ahelyett, hogy védték volna a szervezetet, megtámadták az idegsejtek védő zsírburkát. Ezután az immunrendszert újraépítették a páciensektől vett csontvelő vérképző őssejtjeivel.

Maga a technika nem új, de az volt az első eset, hogy fiatal és viszonylag egészséges személyeken alkalmazták, akiknek nagyjából 5 éve kezdődött még csak a betegségük.

Átlagosan 3 évvel az őssejtes kezelés után a 21 páciensből 17-nek javult az állapota, és akinek nem javult, annak sem lett rosszabb, mint a kezelés előtt volt.

A beavatkozás ezek szerint nemcsak elejét veszi a betegség előrehaladásának, hanem vissza is tudja fordítania folyamatot, vonja le a következtetést a tanulmány amely a Lancet című brit orvosi folyóiratban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik