Friss hírek

2009.01.31. 15:05

Búcsút vettek a belgiumi bölcsődei mészárlás áldozataitól

<p>Végső búcsút vettek szombaton a múlt heti bölcsődei mészárlás két áldozatától a belgiumi Dendermonde városában. Az áldozatok családjainak kérésére szűk körben rendezett szertartásokon megjelentek a belga királyi család és a kormányzat képviselői is. A város bölcsődéjébe múlt pénteken hatolt be egy húszéves fiatalember, aki halálra késelt egy hathónapos és egy hároméves gyermeket, valamint az egyik, a kicsik segítségére siető dadát. A támadásban rajtuk kívül tizenegy ember sebesült meg.</p>

Az RTBF belga televízió beszámolója szerint az 55 éves Marita Blindemantól a város Szent József plébániáján vettek végső búcsút családtagjai. A bölcsőde dadáját, aki megpróbálta feltartóztatni a késes támadót, bátorságáért posztumusz kitüntette a város vezetése. Szintén szombaton tartották a hathónapos Leon gyászszertartását, aki egyike volt annak a két gyermeknek, akik életüket vesztették a merényletben. Dendermonde városának bölcsődéjét a múlt pénteki támadás után bezárták, és a polgármester szavai szerint nem is nyitják meg újra.

A támadót, a húszéves Kim de Geldert még pénteken elfogták, és egy nappal később vádat emeltek ellene a gyilkosságok miatt. Nem sokkal később kiderült, hogy a fiatalember egy korábbi gyilkossággal is gyanúsítható, így hétfőn egy 73 éves nő megölésének vádjával egészítették ki vádiratát. A munkanélküli, zavart állapotú férfi a támadás óta nagyon keveset beszélt tettének indítékairól, ahogy az sem derült ki, hogy miért éppen ennek a városnak a bölcsődéjére csapott le. Az ügyészek szerint ugyanakkor a férfinél találtak egy listát, három további város bölcsődéinek nevével és címével.

Lapinformációk szerint De Gelder 15 éves kora óta "hallott hangokat a fejében", ám a családja és az őt kezelő pszichiáterek nem tudtak megegyezni arról, hogy szükséges lenne-e a férfit elmegyógyászati intézetben ápolni. De Gelder ügyvédje korábban annyit mondott, hogy védence "érti már, hogy embertelen volt, amit tett." Mint mondta, attól azonban "még messze vagyunk, hogy bűnbánatot gyakoroljon."

Ezek is érdekelhetik