Friss hírek

2009.01.21. 20:14

Betiltottak minden demonstrációt a Világgazdasági Fórum idejére

<p>A svájci hatóságok betiltottak szerdán mindenféle demonstrációt a hónap végi davosi Világgazdasági Fórum idejére a genfi tartományban. A hatóságok attól tartanak, hogy a gazdasági válság miatt a tüntetések erőszakba torkollnak. A tilalom mellett rendkívüli rendőri készültséget is elrendeltek a tartományban január végére.</p>

A tartományi kormány közlése szerint nem tudtak megfelelő biztonsági garanciákat adni a tervezett tiltakozások szervezői, hogy kordában tartják az indulatokat.

Antiglobalizációs, antikapitalista csoportok évek óta rendeznek megmozdulásokat Davosban, ahol gazdasági és a politikai vezetők tanácskoznak kötetlenül. Az idei találkozót január 28. és február 1. között tartják.

A múlt héten egy svájci csoport, amely "Anarhista és kommunista politikai erő"-nek nevezi magát, olyan plakátokat hozott nyilvánosságra, amelyeken maszkos tiltakozók látszanak, és az a szöveg olvasható, hogy "Csatlakozzatok a forradalmi blokkhoz, hogy szétverjük a Világgazdasági Fórumot! ". Az AFP hírügynökség szerint a plakát felidézte a svájci hatóságokban a világ vezető nyolc országa, az úgynevezett G8-ak állam -és kormányfői tanácskozását 2003-ból, amikor súlyos összecsapások volt a tüntetők és a rendőrök között Genfben.

Ezek is érdekelhetik