Friss hírek

2009.01.30. 12:27

Az öltés művészete mától az Iparművészeti Múzeumban

<p>Az öltés művészete címmel nemzetközi kortárs hímzéseket bemutató tárlat nyílt pénteken az Iparművészeti Múzeumban. A vándorkiállítás mellett, a látogatók megnézhetik a magyar kortárs képzőművészek munkáit felvonultató tárlatot is. A két kiállításhoz kapcsolódva a budapesti kiállítóhelyen több kísérőprogrammal is várják a látogatókat, többek között egy Valentin-napi szerelem-estével - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kollárovics Ágnes, az Iparművészeti Múzeum sajtóreferense.</p>

A nemzetközi kiállítást az angliai Embroiderers Guild (Kézimunkázók Céhe) szervezte azzal a céllal, hogy bemutassa az öltés szerepét a kortárs művészetben. Anglia és Németország után érkezett Budapestre a vándortárlat. Az Iparművészeti Múzeumban látható 56 alkotást egy nemzetközi zsűri választotta ki csaknem ezer munkából. A nyílt pályázatra épülő biennálén 37 ország művészei indultak - mondta el érdeklődésünkre Kollárovics Ágnes.

A nemzetközi kiállítás mellett, csaknem két tucatnyi magyar képzőművész válogatását is megnézhetik a látogatók. A tárlat címe - "Ahogy a varrócérna kerüli a gombot" - idézet a Kossuth Rádió folytatásos meseregényének egyik dalából. A dal előadója Rutkai Bori nem csak énekesként, hanem a kiállítás egyik művészeként is megjelenik a tárlaton.

A kiállításokhoz kapcsolódva több kísérőprogrammal is várják a látogatókat. Február 5-én Pilinger Erzsébet, a kiállítás kurátora vezeti körbe a látogatókat, rá egy hétre pedig Rutkai Bori "Szerelemoltár" című alkotását mutatja be a közönségnek. Még ugyanezen az estén, február 12-én, Valentin-napi szívtűpárna készítéssel várják mindazokat, akik újra akarják értelmezni gyermekkori emlékeiket.

A tárlatokat március 22-ig nézhetik meg az érdeklődők az Iparművészeti Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik