Friss hírek

2009.01.20. 19:00

AB: megsemmisítették a parkolási díjakkal kapcsolatos tavalyi rendelkezéseket - a parkolási cégek üdvözlik a döntést

<p>A parkolási társaságok helyes döntésnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette kedden a régi tartozásokkal kapcsolatban tavaly nyáron elfogadott rendelkezéseket. Azt a törvénymódosítást semmisítette meg, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. A korábban elmaradt díjakat elvileg ismét követelhetik majd bíróságon a parkolási cégek. A társaságok szerint több milliárd forintról lehet szó.</p>

A megtámadott jogszabályt 2008. június 19-én fogadta el a parlament. Eszerint a parkolási díjak miatt benyújtott keresetleveleket el kell utasítani, a folyamatban lévő pereket pedig meg kell szüntetni, ha az adott parkolás óta több mint egy év telt el. Az Ab kedden megállapította, hogy ez a szabályozás a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. Tekintettel a jogbiztonság követelményére és a követelések nagy számára, a taláros testület keletkezésükre visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vitatott rendelkezéseket.

Egyes becslések szerint a jogszabály életbe lépése előtt több tízezer pert indítottak az országban a parkolási társaságok illetve behajtó cégek azok ellen, akik szerintük jogosulatlanul, fizetés nélkül használták a parkolókat. Sok esetben a társaságok csak évekkel később nyújtották be a keresetleveleket, egyebek mellett ezért is akarták a módosítással felgyorsítani az eljárásokat.

Benedek Bálint, a Centrum Parkolási Társaság ügyvezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: helyes döntés született kedden. Hasonlóan vélekedik a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezetője is. Rusznák Imre a Független Hírügynökségnek elmondta: a cégükhöz tartozó területen fizetés nélkül parkoló autósok 2007 decemberéig összesen több mint egymilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel. Tavaly év elején meg is indították a pereket, de a parlamenti határozat életbe lépésével a bírók felfüggesztették a tárgyalásokat, a perköltséget és az illetékeket pedig a parkolási társaságnak kellett kifizetnie. Ezeket az ügyeket várhatóan újra tárgyalják majd - tette hozzá Rusznák Imre.

Ezek is érdekelhetik