Friss hírek

2009.01.29. 09:58

A krízis ellenére vásárolgatnak a németek

<p>Egyelőre nem befolyásolja jelentősen a németek vásárolói kedvét a tavaly kirobbant nemzetközi pénzügyi válság. Sőt, a berlini kormány gazdaság élénkítő intézkedései hatására 2009-ben 200 ezerrel növekedhet az újonnan értékesített autók száma.</p>

Annak ellenére, hogy egy csütörtöki közlemény szerint tavalyhoz képest csaknem 400 ezerrel emelkedett január végéig a munkanélküliek száma Németországban, a nemzetközi krízis nem befolyásolja jelentősen az emberek vásárlási szokásait. A berlini rádió csütörtöki jelentése szerint a hétfőn kezdődött téli árleszállítás - 30-70 százalékos engedményekkel - ismét tömegesen csábítja a boltokba, áruházakba a vásárlókat . Mind a ruházati cikkek, mind a tartós fogyasztási áruk kelendők.

Az Angela Merkel vezette nagykoalíció e héttől 2.500 euróval (körülbelül 700 ezer forint) támogatja azokat az új, környezetbarát gépkocsivásárlókat, akik 9 évesnél öregebb autójukat a roncstelepen leadják (megsemmisíttetik). A kereskedőknél ezután érezhetően meglódult a forgalom. Egyes optimista előrejelzések szerint a múlt év utolsó hónapjaiban jelentősen visszaesett vásárlói kedv, most új lendületet kaphat és összefüggésben a viszonylag alacsony üzemanyagárakkal, a 2.500 eurós állami prémium hatására, akár 200 ezerrel is növekedhet az új négykerekűek eladása a legnépesebb Európai Uniós tagállamban. Egyes gépjármű kereskedők nagy teljesítményű típusaik mellé ajándékba adnak egy vadonatúj, olcsó kiskocsit és ez is élénkíti a forgalmat.

Ezek is érdekelhetik