Friss hírek

2008.11.21. 14:07

Csökkenő fizetések, emelkedő árak - gyengülő nemzeti valuta Szerbiában

<p>A szerbiai átlagfizetés mintegy 50 euróval csökkent az utóbbi három hónap alatt. Akkor a nettó bér havi 420 euró volt, és akkoriban 75-76 dinárt fizettek egy euróért. Azóta is tart a szerb nemzeti valuta folyamatos gyengülése a Szerb Nemzeti Bank többszöri intervenciója ellenére is. Ma 88,28 dinárt kell adni egy euróért, ami idei negatív rekordnak számít.</p>

A dinár gyengülésének másik következménye a már decemberben megkezdődő drágulások. Elsőként a behozatali élelmiszerárak emelkednek majd, de minden importcikk árán meglátszik majd az árfolyamváltozás - leginkább a gyógyszerárakon.

Szlobodan Miloszavljevics kereskedelmi miniszter elkerülhetetlennek nevezte a drágulási hullámot a dinár romlása miatt. A kormány ülése után adott nyilatkozatában azt tanácsolta a polgároknak, hogy takarékoskodjanak, mégpedig úgy, hogy hazai árut vegyenek, amelyek nem fognak drágulni, vagy nem olyan mértékben. Ezt meg lehet tenni az élelmiszer, a ruházati cikkek, a lábbelik esetében, de vannak olyan közszükségleti cikkek, amelyeket nincs mód hazaival helyettesíteni. A miniszter ezek esetében vásárlási visszafogottságot javasolt.

Sem a bankárok, sem a közgazdászok nem bocsátkoznak jóslatokba, hogy meddig tart a dinár mélyrepülése. Abban egyetértenek, hogy bizonyos mértékben lélektani okok is közrejátszanak, és abban is hasonlóképpen vélekednek, hogy a szerbiai polgároknak a következő időszakban fel kell készülniük a lemondásokra, amíg a helyzet nem stabilizálódik. Ám hogy ez mikor következik be, senki sem meri megjósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!