Friss hírek

2008.09.06. 07:10

Riadókészültségben a biztonsági erők Balin, a turisták nyugodtak

<p>A legmagasabb szintű riadókészültséget rendelték el a biztonsági erők és a rendőrök között az indonéz hatóságok Balin, mert közeledik a 2002-es tömeggyilkos merényletek miatt elitélt iszalmisták kivégzése. Az indonéz hatóságok szombati tájékoztatása szerint a közkedvelt üdűlőhelyen, Balin, ahol a pusztító bombatámadások történtek, nyugodtak a turisták, az élet normálisan zajlik.</p>

Indonéz sajtóhírek szerint a helyiek és a turisták nem nagyon akarnak foglalkozni a 6 évvel ezelőtti eseményekkel. 2002. október 12-én éjszaka a Kuta nevű népszerű üdülőhelyen több bomba robbant zsúfolt bárokban. A merényletekben több mint 200-an haltak meg, köztük 88 ausztrál turista. 3 évvel később újabb bombatámadás történt Kutában és a közeli Jimbaran-öbölben.

"A kivégzések egyértelmű üzenetek a kormány részéről, hogy keményen érvényt szereznek a törvényeknek, ezért nincs mitől tartaniuk a látogatóknak - mondta egy ausztrál turista az AFP francia hírügynökség tudósítójának.

A Bali rendőrség szóvivője közölte, hogy a megerősített rendőri egységek mellett titkosügynökök és antiterrorista osztagok vigyáznak a nyugalomra a szigeten, és mindenkit arra kérnek, hogy azonnal riasszák a hatóságokat, ha bármilyen gyanús eseményt, jelet észlelnek.

Indonéziában él a legtöbb muzulmán a világon. Ilyenkor kora ősszel van az iszlám egyik legfontosabb eseménye, a Ramadán, a böjt és az elmélyülés hónapja. Ezért az indonéz hatóságok megvárják az ünnep végét, és azután végzik ki az elítélt merénylőket, vagyis októberben, ami a terrortámadás évfordulója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!