Friss hírek

2008.07.23. 12:18

17. Káli Vigasságok orgonavatóval

<p>Hagyományosan július utolsó hétvégéjén rendezik meg Szentbékkállán a Káli Vigasságok elnevezésű összművészeti fesztivált. A kétnapos rendezvény idei kiemelt eseménye lesz vasárnap délelőtt a szentbékkkállai templom orgonaavatással egybekötött koncertje. A 140 éves, felújított hangszert Kocsis Zoltán avatja fel - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Somogyi Ottó, a Káli Vigasságok szervezője.</p>

A kétnapos szenbékkállai rendezvény szombat reggel nyolckor kezdődik, a Nagyvázsonyi Ifjúsági Fúvószenekar ébresztő térzenéjével. A nap folyamán többek között lesz néptánc-és hastánc bemutató, valamint a gyerekek megnézhetik Isti Pisti zenebohóc műsorát is. Mint minden évben, ezen a hétvégén is számos vetélkedővel várják a látogatókat. Lesz teke-és főzőverseny, de a felnőtt résztvevőknek borivóversenyt is rendeznek, tájékoztatott Somogyi Ottó. Szombaton hajnalig tartó utcabálon mulathatnak a község lakói, tette hozzá a szervező.

Az idei Káli Vigasságok jelentős eseménye a hat és fél millió forintból felújított 140 éves templomi orgona felavatása. A vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő orgonaavató koncerten többek között Bach, Albinoni, Luzzi műveit hallgathatja meg a közönség Kocsis Zoltán, zongoraművész, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában. A koncert első számát, Gluck, a "Boldog lelkek táncát" két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatják meg.

Érdeklődésünkre Somogyi Ottó elmondta: egy féléves rekonstrukciós munkát követően szólal majd meg újra vasárnap reggel a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk stílusban épült szenbékkállai templom orgonája. Az eredetileg 1868-ban felavatott hangszer mechanikája az elmúlt csaknem másfél évszázad során megkopott, ez indokolta a felújítását. A hat és fél millió forintból megvalósult felújítást pályázati pénzből, magánadományokból és a Szerencsejáték Zrt. jelentős támogatásából tudták megvalósítani, összegezte a Káli Vigasságok szervezője.

Vasárnap nemcsak orgonakoncert, hanem többek között aszfaltrajzoló verseny, Jó Laci betyár nótás műsora, és természetfotó kiállítás várja a Káli Vigasságok résztvevőit.
A rendezvény minden programja ingyenesen látogatható.

Bővebb információ a Káli Vigasságokról a: www.szentbekkalla.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!