Friss hírek

2007.11.18. 10:58

Véget ért a Civil Jogász Bizottság Észak-amerikai körútja

<p>A magyarországi "folyamatos emberjogi krízishelyzetre" hívta fel a figyelmet a Morvai Krisztina által vezetett Civil Jogász Bizottság szombaton New Yorkban, a Szent István katolikus templomban. A kéthetes észak-amerikai körútjának utolsó állomásán körülbelül százan vettek részt. A bizottság tagjai nemcsak helyi magyaroknak, hanem amerikai egyetemeken is tartottak előadásokat.</p>

"Két és fél hetes, 13 állomásból álló előadássorozatunk lényege az volt, hogy felhívjuk az amerikai és a kanadai magyarság figyelmét arra, hogy Magyarországon nemcsak tavaly október 23-án történtek embertelen és jogtalan cselekedetek, hanem előtte is, és azóta is folyamatosan" - mondta a kétórás előadás után a Független Hírügynökségnek Morvai Krisztina.

A tavalyi október 23-ai budapesti zavargások után, az azzal kapcsolatos rendőri beavatkozások miatt megalakult civil szervezet vezetője szerint "Magyarországon emberjogi krízishelyzet van". Morvai elmondta: Kaliforniától Washingtonig, és Calgarytól Ottawáig tartó utazásaik során nemcsak az amerikai magyarságot tájékoztatták, de sikerült az amerikai értelmiséghez is eljutniuk. Több felsőoktatási intézményben is tartottak előadást, így például a kaliforniai Berkeley Egyetemen is. "Igyekeztünk mindenhol azt a képtelen helyzetet hangsúlyozni, hogy ezek az embertelenségek az Európai Unión belül történhettek meg" - hangsúlyozta Morvai Krisztina.

A tavalyi, budapesti zavargások miatt több letartóztatott jogi képviseletét ellátó Gaudi-Nagy Tamás hozzászólásában kiemelte: akkor lesz számukra eredményes a jogvédő munka, ha sikerül elérniük a "koncepciós perek eltörlését", a rendőri beavatkozás során megsérült emberek kártérítését, és a "valódi felelősök felelőségre vonását".

A bizottság a tervek szerint vasárnap utazik haza. Körútjukon magyar szervezetek meghívására vettek részt, Manhattanben a New York Polgári Kör invitálásának tettek eleget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!