Friss hírek

2007.11.05. 14:06

Több száz kilométert gyalogol a látáscentrumért a polgármester

<p>270 kilométert tesz meg gyalog Drávapiski polgármestere, hogy a dél-baranyai faluban megépülhessen a látássérültek rehabilitációs központja. Jelenleg évente több ezren veszítik el látásukat, de csak 20-25 vak ember vehet részt rehabilitációs programban. Az első, országos intézet megépítéséhez Drávapiski biztosítaná a területet. A centrum megépítése érdekében uniós forrásokért nyújtott be pályázatot a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete, amit azonban egyelőre nem támogat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A polgármester azt szeretné, ha a tárca, illetve Lamperth Mónika miniszter változtatna az álláspontján.</p>

Mali Zoltán gyalog indul el szerdán a 6-os út mentén és egyebek mellett Harkányt, Pécset, Paksot, Dunaföldvárt és Dunaújvárost érintve, várhatóan pénteken éri el a fővárost. Drávapiski szabad demokrata polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a település egy öthektáros összközműves telket és tervezési segítséget biztosít a központ megépüléséhez, amely 100 bentlakásos és 50 ambuláns vak, illetve gyengénlátó ember elemi és foglalkozási rehabilitációját végezné. A centrum megépítése körülbelül 1,5 milliárd forintba kerülne és a már elkészült megvalósíthatósági tanulmányok szerint 2010-ben kezdhetne működni.

A községben alig több, mint 100-an élnek, és a beruházás körülbelül 20 munkahelyet teremtene, emellett 100 embernek adhatna munkát a környéken. A polgármester elmondta: az egész Ormánság fejlődését segítené a centrum létrejötte, ráadásul négy gyógyászati segédeszközöket és kiegészítőket gyártó cég máris jelezte: odatelepül, ha felépül az intézet.

A centrum felépítését a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete támogatja és az egyesület nyújtotta be a pályázatot is.

Drávapiski polgármestere elmondta: a program támogatását korábban mind a Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség, mind a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács megszavazta. Az uniós támogatás elnyeréséhez azonban szükség van a szociális tárca támogatására is. A minisztériumnál két illetékes főosztály véleményezte a pályázatot:az egyik támogatta, a másik viszont elutasította, így jelenleg hiányzik a miniszter támogató aláírása.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, Dr Szőke László a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: miközben évente néhány ezer ember elveszíti a látását, jelenleg pénz és megfelelő intézményi háttér híján évente csak 20-an - 25-en vehetnek részt rehabilitációs programban, vagyis ennyien kapnak szakszerű segítséget ahhoz, hogy megtanuljanak együtt élni a sérülésükkel.
A vakok és gyengénlátók foglalkozási rehabilitációjával jelenleg senki sem foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!