Friss hírek

2007.11.08. 15:29

Grúzia - Párizs és a NATO elítélte a szükségállapot bevezetését

<p>Franciaország és a NATO csütörtökön elítélte a grúziai szükségállapot bevezetését.<br />A párizsi külügyminisztérium nyilatkozata elfogadhatatlannak minősítette, hogy a grúz hatóságok erőszakot alkalmaztak a kormányellenes tüntetők ellen, valamint megsértették a sajtószabadságot és az egyéni szabadságot. Franciaország felszólítja Grúziát, hogy kezdeményezzen párbeszédet az ellenzékkel, és vegye elejét a grúz-orosz viszony kiéleződésének.</p>

A NATO részéről Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár adott ki nyilatkozatot. Eszerint
a szükségállapot bevezetése és a média korlátozása nem egyezik az európai és atlanti értékekkel. Grúzia jelenleg nem NATO-tag, de szeretne csatlakozni a nyugati katonai szövetséghez.

Csütörtökön az orosz külügyminisztérium behívatta a moszkvai grúz nagykövetség ügyvivőjét. A nagykövetet szerdán hazarendelte a kormánya Moszkvából.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerda este 15 napra szükségállapotot hirdetett az egész ország területére, miután hat napja tartottak a lemondását követelő tüntetések. A rendőrség szerdán gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta fel az ellenzéki megmozdulásokat a grúz fővárosban.

A grúz államfő az orosz titkosszolgálatokat vádolta a tüntetés megszervezésével, és kémkedés gyanúja miatt kiutasított 3 orosz diplomatát. Az orosz külügyminisztérium visszautasította a vádakat, és provokációnak nevezte grúz intézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!