Friss hírek

2007.11.16. 14:05

Csökkent az illegális cigaretta kereskedelem Magyarországon - Veres János Záhonyban

<p>Az elmúlt két évben folyamatosan csökken az illegális dohányáru kereskedelem Magyarországon - hangzott el a záhonyi határátkelőnél pénteken a Vám- és Pénzügyőrség, a Dohányipari szövetség és a Pénzügyminisztérium közös tájékoztatóján. A három szervezet együttműködésének eredményeként egyebek mellett húsz törvény módosításával sikerült visszaszorítani a cigaretta fekete kereskedelmét. A vámosok jövőre mobil röntgenkamerákat és egy vasúti röntgent állítanak rendszerbe. Záhonyban pénteken Veres János pénzügyminiszter vámos egyenruhában saját kezűleg vizsgált át egy ukrán rendszámú autót.</p>

Patai András, a dohányipari Szövetség elnöke Záhonyban a határátkelőnél elmondta, hogy 2005 óta folyamatosan csökken az illegális dohánytermékek aránya a kereskedelemben. Ez a Vám- és Pénzügyőrség, a Dohányipari Szövetség és a Pénzügyminisztérium összefogásának köszönhető a szövetség elnöke szerint - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a cigarettacsempészek és a dohányáruk fekete kereskedelmének visszaszorítása érdekében az elmúlt másfél évben húsz törvényt módosítottak. A legsikeresebbnek azt a jogszabályt nevezte a miniszter, amelyik lehetővé tette a csempészethez használt kocsik lefoglalását. Ezzel a módszerrel idén októberig 2100 csempészkocsit koboztak el, ami erős visszatartó erő a csempészek számára.

Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka elmondta, hogy a jövőre az utak mentén öt új mobil röntgenkamera fogja segíteni a pénzügyőrök munkáját. A záhonyi határátkelőnél egy vasúti röntgent szerelnek fel. Ez a forgalmat nem akadályozza, a vonat a röntgen alatt halad át, a képernyőkön pedig láthatóvá válik a vonat alkatrészeibe rejtett csempészett áru. A 2007-re előirányzott 748 milliárd forintos jövedéki bevételt is teljesíteni tudja, sőt, az eddigi adatok alapján év végére túl is fogja haladni a VPOP.

Az országban 2005-ben több, mint 275millió szál cigarettát foglaltak le a vámosok, 2007-ben, november közepéig körülbelül 146millió szálat. Ennek körülbelül egytizedét az ukrán határon kobozták el. Az illegális cigaretta- készletek piacra jutását, e termékek szállítását sikeresen gátolja a Vám-és Pénzügyőrség szigorú jövedéki ellenőrzése, a mélységi ellenőrzés, a nyomozó szolgálat hatékony felderítési tevékenysége, illetve a több hatóság közreműködésével szervezett Forgószél akciók. Nem csak a cigaretta, de az összes jövedéki termék csempészete csökkent. A jövedéki adóbevétel a harmadik legjelentősebb állami adóbevétel, 2006-ban 760,8 milliárd forint folyt be ebből az államkasszába. Ennek 28%-a a dohányáruk után befizetett jövedéki adóbevételből származott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!