Friss hírek

2007.11.16. 05:33

Balkán Hangja Fesztivál a hétvégén

<p>Szegeden indul majd Budapesten folytatódik a hétvégén a Balkán Hangja Fesztivál. A rendezvény idei házigazdája a szerb nemzetiség - közölte a Független Hírügynökséggel a fesztivált szervező Balkán Hangja Kulturális Egyesület elnök-helyettese.</p>

Ambrózy Gabriella elmondta: tizenkettedik alkalommal rendezik meg a négy balkáni kisebbség (bolgár, görög, román és szerb) fesztiválját, ahol minden évben van egy házigazda. A szervezők Szerbiából meghívták a Kud. Dido táncegyüttest és zenekarát, fellép a Taban gyermek és felnőtt táncegyüttes, a Hercegszántói Veseli Santovcani és a Tököli Táncegyüttes. A Zora és a Kolo zenekar nemcsak koncertet ad, hanem táncházat is tart és az Ajde Braco zenekar is szerb zenét fog muzsikálni.

Szegeden a Bartók Béla Művelődési Központban pénteken este héttől hallgathatják meg az érdeklődők az együtteseket. A szerb zenekarok és táncosok mellett, fellép a görög Fengari Táncegyüttes és a Maskarades Zenekar is. A fesztiválon a zenés programokon túl, kisebbségi művészeti kiállítás és balkán bazár is várja a közönséget. A rendezvény résztvevői a balkán gasztronómiával is megismerkedhetnek.

Budapesten az Almássy Téri Szabadidőközpontban rendezik meg a Balkán Hangja Fesztivált. Szombaton este héttől több mint húsz zenekar és táncegyüttes számít a hallgatóság figyelmére. A budapesti helyszínen is lesz kiállítás, bazár és balkán ételek kóstolója.

Az esten adják át a Balkán Hangja Fesztivál Díjat is. Érdeklődésünkre Ambrózy Gabriella elmondta: minden évben olyanoknak ítélik oda ezt az elismerést, akik a balkáni kisebbségekért, a balkáni kultúráért a legtöbbet teszik, vagy a leghitelesebben közvetítik.
A fesztivál ideje alatt a fellépő táncegyüttesek és zenekarok produkcióit a szervezők rögzítik és a későbbiekben egy Balkán Hangja DVD-t készítenek belőle.

A fesztivál részletes programja a: www.balkanhangja.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!