Friss hírek

2007.11.08. 12:54

A hátrányos helyzetű térségekben fejlesztenek a távközlési szolgáltatók

<p>A 900 MHz-es GSM frekvenciahasználati jogosultság hét és fél évre szóló meghosszabbításáról írt alá szerződést csütörtökön Kóka János gazdasági miniszter a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Pannon GSM távközlési Zrt. vezetőivel. A meghosszabbítás feltétele, hogy a szolgáltatók 10-10 milliárd forint egyszeri díjat fizessenek és a következő két évben előre eltervezett fejlesztéseiken túl 20-20 milliárd forint értékű beruházást valósítsanak meg az ország hátrányos helyzetű régióiban.</p>

A két távközlési szolgáltató 1993-as koncessziós szerződése jövő év novemberében jár le. A szerződések értelmében a gazdasági miniszter idén tavasszal tárgyalásokat kezdeményezett a megállapodások meghosszabbításáról. A csütörtökön meghosszabbított szerződés értelmében a szolgáltatók újabb hét és fél évig, 2016. május 4-ig nyertek jogot a 900 MHz-es GSM frekvencia használatára. A két cég vállalta, hogy nettó 10-10 milliárd forint egyszeri díjat fizet, emellett 2008-2009-ben a meglévő ületi tervükön túl nettó 20-20 milliárd forint értékben fejlesztik mobil szélessávú hálózatukat az ország hátrányos helyzetű régióiban.

A többletberuházásokhoz társasági adókedvezményt nem vehetnek igénybe, uniós forrást nem használhatnak fel, illetve a II. Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaiból sem igényelhetnek támogatást. Fejlesztéseket a közép-magyarországi régió kivételével az ország hat régiójában végeznek. Ezt követően Magyarország területének 90 %-án valamennyi, 1000 főt meghaladó lélekszámú településen a lakosság 98 %-a számára elérhetővé válikk a mobil szélessáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!