Friss hírek

2007.09.25. 11:12

További tüntetések Mianmarban

<p>A katonai vezetés figyelmeztetésének ellenére kedden tovább folytatódtak a kormányellenes tüntetések Mianmarban (régebbi nevén Burma), ahol buddhista szerzetesek vezetésével legalább húszezren vonultak utcára az ország legnagyobb városában. A nemzetközi közösség felszólította az ország vezetését, hogy fogja vissza magát, és ne támadjon a demonstrálókra. George Bush amerikai elnök új szankciók bevezetését jelenti majd be az ENSZ közgyűlése előtt.</p>

Mianmar katonai vezetése hétfő este, és kedden is figyelmeztette a buddhista szerzeteseket, hogy tartsák magukat távol a politikától, jelezve: készek fellépni a tüntetések ellen. Elemzők szerint a katonai vezetés eddig azért nem alkalmazott erőszakot a demonstrációk leverésére, mert attól tartanak: a szerzetesek elleni erőszakos fellépés csak rontana a helyzeten, és nagyobb tüntetéseket vonna maga után.

A délkelet-ázsiai országban már hetek óta folytak a megmozdulások, amióta nagyarányú üzemanyagár-emelést jelentettek be. Ennek következtében ugyanis azonnal az egekbe szökött a tömegközlekedés ára is, ami miatt sokan egyszerűen a munkába járást sem tudták már megfizetni.

Hétfőn már 25 városban voltak demonstrációk, a négymilliós Rangúnban több tízezren vonultak utcára. Az 1988-as diáktüntetések erőszakos leverése óta nem volt ilyen nagyságú tüntetéssorozat az országban.

George Bush amerikai elnök a Fehér Ház tájékoztatása szerint kedden az ENSZ közgyűlésén új szankciók bevezetését jelenti majd be Mianmar ellen, remélve, hogy több állam is követi példáját. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az ország vezetését, hogy fogja vissza magát, és nem támadjon rá a szerzetesekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!