Friss hírek

2007.09.22. 20:37

Spanyol fődíjas a 4. CineFesten

<p>Spanyol film nyerte el a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljának (CineFest) idei fődíját Miskolcon. Elvind Holmboe- Salmón az "A tooth for an eye" című filmjéért vette át az elismerést az egyhetes Cinefest szombati zárónapján. A fesztiválon minden eddiginél több, összesen 92 alkotás versengett a díjakért. A becslések alapján csaknem 12 ezren látogatták a rendezvényt, tájékoztatta a Független Hírügynökséget a CineFest sajtóreferense, Józsa Bernadette.</p>

A fődíj mellett öt kategóriában ítélt oda a zsűri díjakat. A nagyjátékfilm nyertese egy svéd filmes lett. A kisjátékfilm szekció fődíját egy lengyel alkotó vehette át. Dokumentumfilm kategóriában portugál rendező kapta a fődíjat. A kísérleti film szekciódíját a "Performing life # 2 magyar " című alkotás nyerte el. Az animációs szekció fődíjasa szlovák alkotó lett. Ebben az évben rendezték meg először Roma-Kép címmel a Nemzetközi Roma Fesztivált a Cinefesten. A speciális kategóriában megosztva végzett az élen egy román, a Viva Constanta c. alkotás és egy magyar, Gát Balázs: Gypsy Side című filmje.

A Kodak különdíját Fogarasi Gergely nyerte el az Utóirat című kísérleti filmjéért. A Duna Televízió különdíjában Geller-Varga Zsuzsanna: Zsinagógát vegyenek című dokumentumfilmje részesült. Miskolc Város különdíját a Fehér tenyér című Hajdu Szabolcs film kapta.

Az egy hétig tartó filmes seregszemlén csaknem 50 külföldi alkotó vett részt. Az 1,6 millió forintos összdíjazású fesztivált 30 millió forintból rendezték meg idén, tájékoztatta szerkesztőségünket a CineFest sajtóreferense. Józsa Bernadette hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes volt a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!