Foci vb 222

2022.12.10. 08:43

Marokkó-Portugália: Folytatódik az afrikai csoda?

A katari labdarúgó-világbajnokság szombati negyeddöntőiben előbb Marokkó Spanyolországgal csak össze magyar idő szerint 16 órától.

ÉM

Fotó: AFP

Marokkó labdarúgó-válogatottja történelmet írhat, a portugáloknál pedig főként Cristiano Ronaldóról szólnak a hírek a két csapat szombaton esedékes világbajnoki negyeddöntője előtt. Marokkó egyértelműen a vb meglepetéscsapata, a kispadot augusztusban átvevő Valid Regragui együttese talán a torna eddigi legnagyobb szenzációját szolgáltatta azzal, hogy kedden 11-esekkel búcsúztatta a favoritként emlegetett spanyolokat. 

Az észak-afrikaiak másodszor jutottak el a nyolcaddöntőig, és először vették sikerrel azt. A története legnagyobb sikerét elérő gárda - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott a nyolc közé, méghozzá elődjeihez hasonlóan a rendes játékidőn túl, és most arra készül, hogy a kontinensről elsőként bekerüljön a vb elődöntőjébe. 

"Hihetetlen adat, hogy a marokkóiak eddig egyetlen gólt sem kaptak ellenféltől Katarban, az egyetlen ellenük elért találat Nájef Aguerd öngólja volt a Kanada ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen. Ha valaki a vb előtt azt mondja, hogy Belgium, Horvátország, Kanada és Spanyolország ellen összesen egy gólt kapunk, biztosan őrültnek tartottam volna - erősítette meg Valid Regragui. 

Ez az "Atlasz oroszlánjainak" a hatodik világbajnoksága, ennél többször (nyolcszor) csak Kamerun szerepelt a sportág csúcstalálkozóján Afrikából.

Újra kispadon Ronaldo?

A portugálok 1966-ban és 2006-ban már jártak vb-negyeddöntőben, és Fernando Santos tanítványait vélhetően viszi tovább a lendület, miután a nyolcaddöntőben 6-1-re kiütötték Svájcot. A szövetségi kapitány feje leginkább amiatt fájhat, hogy el kell döntenie: kitart a sikeres felállás mellett, vagy visszateszi az akkor a 73. percben becserélt Cristiano Ronaldót a kezdőtizenegybe. A világrekorderként 401. nemzetközi mérkőzésére készülő, ötszörös aranylabdás szupersztár ingadozó formát mutat, a helyén pályára lépő Goncalo Ramos mesterhármast ért el három nappal ezelőtt, ráadásul Ronaldo mindennap az újságok címoldalára kerül valamilyen pletykával. 

A támadó középpályás Otávio pedig egy csütörtöki sajtótájékoztatón rezignáltan beszélt a sztár körüli hercehurcáról: "Természetesen minden figyelem őrá irányul, ez már csak így megy, de ő is a csapat része" - közölte a Porto játékosa. A nemzetközi szövetség jóslata szerint Ronaldo a szombati negyeddöntőt is a kispadon kezdi majd. A két válogatott eddig kétszer találkozott, mindkét alkalommal világbajnokságon. Az 1986-os mexikói vb-n Marokkó 3-1-re nyert az utolsó csoportmérkőzésen, ezzel története során először jutott a 16 közé, míg a portugálok akkor csomagolhattak a váratlan vereséget követően. Négy évvel ezelőtt aztán a luzitánok revánsot vettek Oroszországban, amikor Ronaldo góljával megverték ellenfelüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!