Foci vb 2022

2022.12.03. 18:40

Hősies küzdelem, elképesztő gólok, holland továbbjutás

A katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében Hollandia 3-1-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát, így elsőként jutott be a legjobb nyolc csapat közé.

ÉM

Fotó: AFP

Az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén Louis van Gaal minden alapemberére számíthatott, Gregg Berhalternek azonban az Irán ellen bokasérülést szenvedett Joshua Sargentet pótolnia kellett, így a dallasi Jesus Ferreira első vb-perceit rögtön egy Hollandia elleni nyolcaddöntőben játszotta le – végül a szünetben lecserélte őt a szüvetségi kapitány. 

A medencesérüléséből felépült Christian Pulisic előtt adódott az első nagy lehetőség: egy precíz passz után csak Andries Noppert állt közte és a kapus között, a holland azonban lábbal hárítani tudta a Chelsea-középpályás lövését. 

Hollandia a 10. percben került először az amerikai tizenhatos környékére, egy nagyszerű támadás után Denzel Dumfries adta be jobbról a labdát, Memphis Depay pedig 14 méterről a jobb alsó sarokba passzolta a labdát. 

Bátran rohamoztak

A folytatásban sem ijedtek meg az amerikaiak, a hollandok elsősorban kontrákból tudtak veszélyeztetni. Az USA játékában azonban inkább benne volt a gól: Sergino Dest bolondította meg többször is a védőket – ám a befejezés mindig pontatlan maradt –, majd a játékrész hajrájában Timothy Weah lövését hárította Noppert. Ám míg ezek a próbálkozások eredménytelennek bizonyultak, addig a félidő hosszabbításában egy újabb holland kontra nem volt az: gyakorlatilag lemásolta az első találatát az A csoport győztese, Dumfries beadására azonban ezúttal Daley Blind érkezett, aki néhány méterrel közelebbről lőtt a jobb alsóba, mint korábban Depay. A szünetre így kétgólos holland vezetéssel vonulhattak a csapatok. 

A második játékrész eleje is mozgalmasan indult Tim Ream jóvoltából: az amerikai védő előbb egy szöglet után a holland kapura volt veszélyes, majd egy perccel később – Dumfries újabb beadása után – a saját kapuja előtt ért bele rosszul a labdába és Matt Turnernek kellett hárítania. 

Amerikai helyzetekből és olykor lövésekből ezután sem volt hiány, a befejezés azonban mindig pontatlan volt. A második félidőben Hollandia első kapura lövésére a 61. percig kellett várni, ekkor a három csoportmeccsén egyaránt betaláló Cody Gakpo cselsorozatai után Depay tekerte el a labdát 20 méterről, ám Turner rajta volt a lövésen. Ezután néhány percen át tartó őrült rohamozás indult el mindkét kapura, többször is emberfölényben voltak a csatárok a védőkhöz képest, azonban sem az amerikaiak, sem a hollandok nem tudtak igazán nagy helyzetig eljutni. 

Hollandia nyugodtan várhatta az utolsó húsz percet, mégis eldönthette volna a továbbjutás sorsát előbb Teun Koopmeiners, majd a kipattanó lövéséből Depay, ám Turner mindkétszer hárítani tudott. Néhány perccel később izgalmassá tették a hajrát a hollandok: Haji Wright a védőktől kapott labdát két alkalommal is Noppertbe rúgta, a kettő között azonban egy beadás után szerencsés mozdulattal megszerezte a szépítő találatot. 

Az amerikai öröm azonban csak öt percig tartott: Blind visszaadta a gólpasszt Dumfriesnek, az Inter sztárja pedig a két assziszt után gólt is szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!