ERDON Országos hírek

2008.09.01. 12:04

Gyenge részvétel az egészségfelmérésen

<p>A polgármesterek és a prefektusok közreműködésére is szükség lesz ahhoz, hogy az egészségfelméréshez szükséges szelvények eljussanak tulajdonosaikhoz, nyilatkozta az egészségügyminiszter.</p>

A jelenlegi adatok szerint országszerte több mint 22 millió szelvényt küldtek el, ezek közül több mint kétmillió került vissza az egészségbiztosítási pénztárakhoz. Ezeknek a szelvényeknek az eljuttatása tulajdonosaikhoz nagyon körülményes, ugyanis a pénztárak nem tudnak erre elgendő személyzetet biztosítani, helyük sincs a szelvények megőrzésére és informatikai rendszerük sem elégséges. Emellett a szelvények tulajdonosainak jelentős hányada falusi, és sokuk számára körülményes a megyeszékhelyre utazni az egészségfelméréshez szükséges szelvények miatt.

Bevonják a polgármestereket

Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter mindezek miatt az önkormányzatoknak is aktív szerepet szánna a szelvények szétosztásában. „Egy olyan miniszteri rendeletet tervezünk, mely kiegészíti a jelenlegi előírásokat olymódon, hogy a polgármestereket és prefektusokat is bevonja majd a szétosztásba. Elvileg úgy lesz, hogy a pénztárak válogatják majd szét a szelvényeket helységek szerint, s mindegyik polgármester kézhez kapja majd az általa vezetett helységhez tartozó szelvénycsomagot szétosztás végett” - magyarázta a miniszter. A prefektusoknak pedig ellenőrizniük kell, hogyan végzik a feladatot az önkormáyzatok.

Egyházi segítség

Egyúttal különös figyelmet szentelnek mostantól azoknak, akik megkapták ugyan a szelvényeket, de nem jelentkeztek az egészségfelmérésre. Ahhoz, hogy meggyőzzék őket, a miniszter nemcsak a háziorvosok közreműködésére számít, akiket arra kér, hogy „vegyenek aktívabban részt a közösség életében és tegyék hatékonyabbá a kapcsolatot a listájukon szereplő pácienseikkel”, hanem az egyház támogatására is. Nemrég együttműködési egyezmény született az egyházak és az egészségügyminisztérium között, s a miniszter szeretné, ha a papok, lelkipásztorok is tájékoztatnák a híveket az egészségmegörzés fontosságáról. Egyúttal a közegészségügyi hatóságoktól különféle tájékoztató kampányok szervezését várja el - iskolákban, egyetemeken, valamint a helyi sajtóban.

Mostanáig 150 ezer személynél derült fény olyan betegségre az egészségfelmérés során, melyről az illető nem tudott - s ez a miniszter szerint egy vészjelzés kellene legyen azok számára, akik megkapták ugyan a szelvényeket, de nem mentek el a felmérésre. A jelenlegi adatok szerint eddig mindössze 55 százalékuk vett részt az akción.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!