ERDON Országos hírek

2008.08.24. 15:29

Meghalt Dragan, a gazdag fogoly

<p>Hétfőn temetik Lugos (Lugoj) városában az egyik leggazdagabb és legfurcsább múltú románt. Iosif Constantin Dragan Ceausescu jó barátja volt, majd kapitalistaként is nagyot alakított.</p>

Palma de Mallorcán halt meg az a Iosif Constantin Dragan, aki négy évben is első volt a top 300-ban, azaz Románia legesleggazdagabb emberének számított. A 91 évesen elhunyt üzletember holttestét már hazaszállították, és hétfőn temetik el szülővárosában, Lugoson. Dragan életének utolsó szakasza (is) ellentmondásos volt. 2005-ben ugyanis a román sajtó sorozatosan arról számolt be, hogy az idős férfit kifejezetten fogolyként tartja egyik otthonukban a saját felesége. A nő, Daniela Veronica annak a Guse tábornoknak a lánya, aki a román hadsereg vezetője volt egy időben. Ez a hölgy szerezte meg állítólag az ellenőrzést Dragan gigantikus vagyona fölött, a férjét pedig zár alatt tartotta, egyszerűen ki sem engedte villájukból. Dragan egyik fia is azt nyilatkozta annak idején, hogy már évek óta nem láthatta a saját apját. Az ügyben mégsem történt semmi végül…

Előzmények

Dragan életének régebbi szakaszai is bővelkedtek azonban furcsaságokban. Annak idején Nicolae Ceausescu sztálinista tipusú rezsimjének egyik fő támogatója volt, magával a diktátorral is jó viszonyt ápolt. Ennek ellenére a legionárius mozgalommal is rokonszenvezett, Corneliu Vadim Tudorral is jóban volt, együtt vettek részt például Ion Antonescu marsall szobrának leleplezésén is.

Dragan 1917. június 20-án született, első egyetemi oklevelét a bukaresti egyetem jogi karán szerezte, majd Olaszországba kérte áthelyezését, a római egyetemen közgazdaságból diplomázott. 1941-ben kőolajipari vállalkozásba fogott, a román-olasz ügyleteket intézte, 1948-ban pedig vezető szerephez jutott az akkor megalakított Butan Gas cégnél. Mindezek után fűzte aztán szorosabbra viszonyát később a vezető posztra jutott Ceausescuval, olyannyira, hogy a Securitate külföldi üzleti életének egyik fő intézőjeként tartották számon. Tevékenységéből – amely 1989 után még sokrétűbb lett, s kiterjedt a kőolajügyleteken kívül az ingatlanágazatra, a szállításügyre és a nyomdaiparra is – végül óriási vagyonra tett szert: a referenciának számító romániai top 300-at 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban is ő vezette.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!