ERDON Országos hírek

2008.08.12. 19:03

Elnöki beavatkozás a búzapiacba

<p>Traian Basescu államfő felszólította a kormányt, hogy vásárolja fel a kisermelőktől az idei termést s az állami tartalékalapot az így felvásárolt búzából töltse fel, hogy megoldódjék a kistermelők búza–értékesítési problémája.</p>

Amint korábban már jeleztük, amíg az Európai Unióban 200 euró a búza tonnájának felvásárlási ára, azaz 700 lej körüli, addig Romániában jelenleg  40 banit fizetnek átlagban a búza kilójáért.  Basescu szerint a kistermelők a tárolási kapacitás hiánya miatt kénytelenek a búzát 40 banis áron értékesíteni, ezzel az aélacsony árral pedig „az állam nem tesz mást, mint hogy a növénytermesztésre szánt támogatást átteszi a termelők zsebéből a felvásárlók zsebébe” — mondotta Basescu. Az államelnök ezzel a gesztussal az Európai Bizottság szabályzatát idézi, amley lehetővé teszi a fejlődőben lévő tagállamok számára, hogy a farmerek terméákeit az állam vásárolja fel.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!