ERDON Országos hírek

2007.11.25. 20:30

Teljes magyar siker!

<p>Az RMDSZ és Tőkés László is bejutott az EP-be a vasárnap esti, hangsúlyozottan nem hivatalos és nem végeredmény szerint. A pálmát a PD vitte. A népszavazáson az igenek győztek.</p>

Este kilenckor zártak vasárnap a szavazóhelyiségek országszerte, s azonnal nyilvánosságra került az első két úgynevezett exit poll felmérés, azaz annak a becslése, hogy milyen eredménnyel zárulhatott a két voksolás. Eszerint magyar vonatkozásban teljes siker látszik körvonalazódni. Mindkét exit poll szerint ugyanis mind Tőkés László független jelölt, mind az RMDSZ bejutott az Európai Parlamentbe.

A CSOP intézet előzetes felmérése szerint az RMDSZ 6,2 százalékot összesíthetett, amelynek alapján - a szerkesztőségünknek tett első nyilatkozatoknak megfelelően -  várhatóan két európai parlamenti képviselője lesz, Tőkés László 3,7 százalékon állt, ez az eredmény neki is a bejutást hozhatja. Fontos azonban, hogy e felmérésnek hibahatára is van, így az eredmények akár radikálisan is változhatnak még, hiszen az exit poll csak felmérés, semmiképp nem minősül sem hivatalos, sem végleges eredménynek, csak az irányvonalakat adja meg általában. A hivatalos végeredményekre még napokat kell várni, ilyen részeredmények azonban már az éjszaka folyamán megjelentek és hétfőn még relevánsabb ilyenek kerülnek majd nyilvánosságra.

A PD kaszált

Ami a román pártokat illeti, a választás abszolút nyertese a PD, az exit poll szerint 31,5%-kal, a további eredmények a következők: PSD - 21,1%, PNL - 15,6%, PLD - 6,9%, PNG - 4,6, PRM - 3,4%, PC - 2,4%, PIN - 1,6%, PTCD - 1,6%. Az EP-be ezen felmérés szerint Tőkés és az RMDSZ mellett csak a PD, a PSD, a PNL és a PLD kerülhetett be.

Ami a választási rendszer reformjáról kiírt népszavazást illeti, az nem érte el az érvényességi küszöböt, ám elsöprő fölénybe kerültek az igen szavazatok (exit poll: 89,2%) szemben a nemekkel (10,8%).

Nagyjából hasonló eredményeket közölt a másik exit poll, amelyet a CCSB végzett. Eszerint a PD az abszolút győztes, az RMDSZ 6,3%-on áll, Tőkés 3,3%-on. A további megoszlás: PSD - 21,4%, PNL - 14,60%, PLD - 6,60%, PC - 4,20%, PNG - 4,20%, PRM - 3,60%, PIN - 1,40%, PNTCD - 0,9%. Az EP-n kívül maradt pártok közül a PNG és a PRM bukta a legnagyobbat, utóbbi elnöke, C. V. Tudor bejelentette, hogy megfontolja visszavonulását a parlamentből. Bihar megyei vonatkozás, hogy innen Tőkés mellett a PD jelöltje, Petru Filip jutott be az EP-be.

Vasárnap este 22 órakor Pete István  RMDSZ-szenátor kérdéseinkre azt nyilatkozta, szerinte már nem változhatnak lényegesen az erdemények, azaz mind az RMDSZ első két jelöltje, mind Tőkés László szinte biztosan bent van az EP-ben.

Szeghalmi Örs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!