ERDON Országos hírek

2007.11.20. 14:53

Jön a kettős döntés napja

<p>Tizenhárom párt és egy független jelölt indul a vasárnapi romániai európai parlamenti választáson. Ugyanakkor lesz a népszavazás a választási rendszer reformjáról.</p>

Összesen tizenhárom párt és egy független jelölt indul a Romániában vasárnap sorra kerülő európai parlamenti választáson, amelynek alkalmából több mint 18 millió 265 ezer állampolgárt várnak az urnák elé. Hat parlamenti és hét parlamenten kívüli politikai alakulat teljesítette a választáson való részvételre megszabott törvényes előírásokat. Az induláshoz szükséges támogató aláírásokat a 13 politikai erő mellett Tőkés László, az egyetlen független jelölt is összegyűjtötte. Ők 35 európai parlamenti helyért vetélkednek. A választás nyertesei a 2007. január 1-jétől EP-megfigyelői státusból teljes jogú EP-képviselőkké „előléptetett” román(iai) kollégáikat váltják fel az európai törvényhozásban. Romániában eddig soha nem rendeztek európai parlamenti választást, ezért a mostani EP-képviselőket is a román parlamenti pártok vezetőségei jelölték ki.

Latolgatás

Az INSOMAR közvélemény-kutató által végzett legfrissebb országos felmérés szerint a román politikai erők közül a magát jobboldalinak valló Demokrata Párt (PD) áll a legjobban. Ők a megkérdezettek 40 százalékának a szavazatát söpörnék be. Második helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) áll, a hagyományosan baloldali alakulatra 19 százalék voksolna. A jelenleg kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok mindössze 13 százalékát gyűjtené be. Hatszázalékos támogatottságot élvez a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és a PNL-ből kiszakadt liberális csoportosulás alkotta Liberális Demokrata Párt (PLD). A populista megnyilvánulásairól és útszéli stílusáról hírhedtté vált Gigi Becali vezette Új Generáció Pártjának (PNG) is számíthat arra, hogy eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt. Az előrejelzések szerint várhatóan csak ennyi pártnak van esélye arra, hogy képviselőket juttasson az Európai Parlamentbe. Illetőleg még két tényező van. Ami ugyanis a magyarságot illeti, most először van alternatívájuk a választóknak. Tőkés László független képviselőjelölt és a Markó Béla vezette RMDSZ ugyanis most először mérkőzik meg szemtől szemben egy választáson. A tizenhárom párt számára öt százalékos parlamenti bejutási küszöböt állapítottak meg, ide tartozik az RMDSZ is, míg a független jelöltnek, azaz Tőkésnek a voksok 2,85 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy mandátumot nyerjen az Európai Parlamentben.

Népszavazás

Szintén most vasárnap, az EP-választással egy időben lesz a népszavazás is. A mostani listás helyett a névre szóló, egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló referendumot maga Traian B[sescu államfő írta ki a november 25-én sorra kerülő európai parlamenti választásokkal egy időre. Ezen a voksoláson a szavazólapon feltette kérdésre két válaszlehetőség van, igennel vagy nemmel lehet voksolni arra, hogy akarja-e a polgár a választási rendszer reformját. A B[sescu által javasolt rendszer szerint valamennyi parlamenti képviselő és szenátor a polgármesterekhez hasonlóan egy vagy két fordulóban, egyszerű többséggel nyerné el mandátumát.

Egyébként a kormány korábban már terjesztett a parlament elé egy törvénytervezetet, amely szintén az egyéni választókerületes szavazási rendszerről szól. Ez a változat az államfőnél vár kihirdetésre. B[sescu azonban jelezte, hogy nem fogja aláírni a jogszabályt a vasárnapi népszavazás előtt.

Máshol is lehet

A legtöbb helyen ugyanazon szavazókörzet két külön termében lehet részt venni a népszavazáson, illetve az EP-voksoláson. Ahol nem sikerült a két voksolás helyszíneit egymáshoz ilyen közel kijelölni, ott a „szokott” körzetben tevékenykedők útbaigazítást adhatnak a másik körzetre vonatkozóan – bár ez törvényileg nem kötelességük. Csak személyi igazolványt, vagy ilyen vonatkozásban ezzel egyenrangú okmányt kell magával vinnie mindenkinek, a szavazókártyák most sem szükségesek. Az általunk megkérdezett szakértők szerint minkét voksoláson részt vehetnek azok is, akik nem tartózkodnak a lakhelyük szerinti településen. Ilyen esetekben elegendő a legközelebbi szavazókörzetet felkeresni, bárhol is legyen az, és ott külön listára veszik fel a polgárt, aki helybe leadhatja mindkét szavazatát.

Szeghalmi Örs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!