ERDON Országos hírek

2007.10.18. 10:24

Januártól több villanypénzt fizetünk?

<p>Románia - Megeshet, hogy 2008 január elsejétől a lakoságnak szolgáltatott villamosenergia ára növekedni fog nyilatkozta szerdán Nicolae Opris, az Országos Energetikai Ügynökség elnöke.</p>

Nicolae Opris szerint az is elképzelhető, hogy csökkeni fog az energiaár. Előbb kielemzik a szállítási, termelői és egyébb költségeket, és azután döntik el, hogy milyen irányba mozdulnak el az árak. A lakosságnak és az  ipari kisfogyasztóknak szolgáltatott villamosenergia árát általában évente kétszer szokták kiigazítani, de az Energetikai Ügynökség ezt többször is megteheti, ha szükség mutatkozik rá, például fütőanyagár növekedés vagy szárazság esetén. Opris szerint ha jövőre fokozatosan növelik is a villamosnergia árát, az össznövekedés nem fogja meghaladni a 2008-as évre becsült infláció mértékét, a 3,8 százalékot. Amikor az ármódosítás elemzésére kerül sor számot vetnek  a cernavodai atomerőmű 2-es blokkjának üzembehelyezésével is, mely a legocsóbban termeli a villamosenergiát. A 2-es rektor 700 MW-os és a 15.000 MW országos összkapacitás 4,6 százalékát adja. Képes az ország évi villamosáramfogyasztásának mintegy 10 százalékát kielégíteni.

A villamosenergiaár alakulásában közrejátszik még a földgáz és a szén ára, mivel az ország áramtermelésének mintegy 56 százalékát hőerőművekben állítják elő, de növelheti az árat a szállítási és elosztási költségek növekedése, és a villamosenergia előállításával kapcsolatos hőenergia költsége is. Legutóbb április elsején növekedett a villamosenergia ára mintegy 4 százalékkal. A kis jövedelmű családokat támoagatásban részesíti a kormány az eredetileg gázfogyasztóknak létrehozott szociális alapból, a szociális díjszabás eltörlése ellenére is, jelentette be Nicolae Opris. A szociális díjszabásra vonatkozó törvényt 2005 őszén módosították. Ennek hatására az addig szociális dijszbásban részülő 4 millió személy száma 1,5 millióra csökent.

Albert Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!