ERDON Országos hírek

2007.10.23. 09:39

Adjunk esélyt az RMDSZ-nek is

<p>Az RMDSZ nagyváradi vasárnapi kampányrendezvényén jelen voltak a szövetség EP-kéviselőjelöltjei is. Az egyik jelöltet, Sógor Csabát kérdeztük az RMDSZ-en kívüli szervezetekkel való viszonyáról.</p>

- Miért vállalta a befutó helyet az RMDSZ EP-jelöltlistáján?

- Amikor nem jött létre a megegyezés az RMDSZ és Tőkés László között, akkor mindkét fél a másikat hibáztatta.  Emberi számítás szerint mindkét félnek esélye van arra, hogy elbukjon. Amikor a független jelölt kampánystábja elmondta, hogy Tőkés László biztosan bejut az EP-be, és nekem le kellene szállnom a listáról, akkor azt mondtam, hogy az lett volna az erkölcsi meghasonlás, ha ebben a helyzetben veszni hagynánk azt a hajót, amin nemcsak egy-két ember van, akit esetleg a tulsó oldalon nem szeretnek, hanem talán többszázezer. Amikor februárban elvállaltam a jelölést, akkor arra gondoltam, hogy én mindig megpróbáltam egységesen, megosztás nélkül képviselni azokat a csíki, székelyföldi és erdélyi magyarokat, akik különfélék, másrészt a helyzetismeretem is olyan, hogy úgy érzem, egész Erdély problémáit ismerem.

 

- Változott-e a személyes viszonya Tőkés Lászlóval?

- Részemről töretlen a tisztelet és megbecsülés iránta, nemcsak azért, mert azt ígértem, hogy ebben a kampányban vigyázok arra, hogy tisztességes kampányt folytassak. Ezért politikai ellenfélről én nem beszélnék, inkább arról, hogy párhuzamosan halad a kampány és ahogy mondták az RMDSZ-en kívüli szervezetek, most megteremtődött a választás szabadsága. Többféle történelmi példát hallottunk arra nézve, hogy hova vezetett a megosztás. Mi a fiatalabb generáció képviselői azon vagyunk, hogy ezt az emberi gyarlóságot megpróbáljuk kiköszörülni, megpróbáljuk helyreállítani azt, amit előttünk mások elrontottak az elmúlt tizenhét esztendőben.

 

- Érték-e kritikák a másik oldalról?

- Én óva intem magamat és másokat is attól, hogy valaki olyan politikus legyen, akit csak dícsérnek. Emberek vagyunk és dolgozunk, ezért tévedni is fogunk és a kritika mindig jól fog. Mi tudjuk, hogy kritika és kevésbé tetszetős gesztusok lesznek, de nekünk az a feladatunk, hogy ezeken túllépjünk és az erdélyi magyarságot arra bíztassuk, hogy ki-ki menjen el szavazni saját lelkiismerete szerint.

 

- Ön is egyetért Frunda György most (a nagyváradi kampányrendezvényen) elhangzott véleményével, hogy Tőkés Lászlónak nincs esélye bejutni az EP-be?

-  Az RMDSZ-en kívüli szervezetek azt mondták, hogy a püspök úr biztosan bejut. Én azt mondtam, hogy akkor adjuk meg az esélyt az RMDSZ-nek is. Én nem a püspök úr szavazótáborát akarom szétverni, hanem az RMDSZ esetleg megfáradt, kiábrándult embereit visszahívni. Kétszer annyian vagyunk mint ahány szavazatra szükségünk van ahhoz, hogy három képviselője legyen az erdélyi magyarságnak. Rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk mozgósítani az embereket. Reméljük, hogy még nem ábrándult ki az erdélyi magyarság a közéletbõl és megértik, hogy mennyire fontos a brüsszeli képviselet.

 

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!