ERDON Helyi hírek

2008.07.18. 07:37

Együtt a sokszínűségben

<p>Marosvásárhely – Makedón, albán, katalán, moldáviai, orosz, román és magyar fiatalok vettek részt a Civil Elkötelezettség Mozgalom által „Együtt a sokszínűségben”címmel szervezett nemzetközi képzésen.</p>

A már majdnem egy hete Maros megyében tartózkodó fiataloknak Bartha József a megyei tanács gazdasági igazgatója, bemutatta a szinte 600000 lakosú Maros megye földrajzi tulajdonságait, a lakosság összetételét, gazdasági adatait, oktatási hálózatát. Bartha rámutatott, hogy az anyanyelv használatában nincsenek kihasználva a törvény adta lehetőségek, az anyanyelv elsorvadásának lehetőségére, ha az nincs használva a mindennapi beszédben. Szerinte, ha megismernénk, és tiszteletbe tartanánk mások kultúráját a közösségek közötti problémák sem léteznének. .
Michael Simons amerikai tréner úgy értékeli, hogy minden ember számára fontos saját anyanyelve mert ez által tudja bemutatni kultúráját. Szerinte az interkulturalitás kezdetét jelenthetné, ha az emberek más nyelveket is beszélnének.

Az „Interkulturalitás megjelenítése közösségünkben” című előadássorozatban, a tréningen részt vevő országok kisebbségét és többségét kép viselő fiatalok csoportjai saját anyanyelvükön mutatták be közösségük interkulturalitását, annak jellemzőit, nehézségeit valamint azok lehetséges megoldásait.

A július 10-én kezdődött „Együtt a sokszínűségben” nemzetközi tréningprogramot az Európai Bizottság, Fiatalok Lendületben Program támogatta. A program célja, hogy a résztvevők felfedezzék, megtárgyalják napjaink multikulturális társadalmainak jellemzőit, kihívásait, egyben ösztönözzék az interkulturális párbeszédet valamint a toleranciát. A kilencnapos tréningsorozat legfontosabb célkitűzései: tapasztalatcsere, közös tanulás, képzések. Legfontosabb céljai közé tartoznak a sokszínűség megértése és tiszteletben tartása, valamint ösztönzése a helyi közösségben, az interkulturális dialógus fontosságának tudatosítása, kölcsönös megértés, az európaiság eszméje, a sokféleségen keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!