ERDON Helyi hírek

2007.11.08. 20:17

Ady-megemlékezések jövő héten

<p>Szatmár megye - Szatmár megye művelődési szervezetei és intézményei a tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő és immár hagyományos Érmindszenti zarándoklat rendezvény keretében változatos programokkal emlékeznek meg november 15-e és 17-e között Ady Endre születésének 130-ik évfordulójáról</p>

A háromnapos megemlékezés  Mítosz, vagy valóság ? címmel november 15-én, csütörtökön délelőtt 9 órakor Szatmárnémetiben  a Megyei Múzeum előadótermében  kezdődik, majd délután 4 órakor Nagykárolyban folytatódik. Húsz neves Ady-kutató irodalomtörténész és irodalmár jelezte részvételét, vállalt ezen a tanácskozáson  előadást. A  november 15-i nap programját Nagykárolyban, az ottani Szent László Közösségi Házban  Havas Judit budapesti előadóművész Ady Endre verseiből Követelem a Holnapot címmel összeállított pódium-műsora zárja.

November 16-án, pénteken délelőtt a Megyei Múzeum előadótermében folytatódik és zárul az előző napi irodalmi tanácskozás. Délután 5 órakor a Dinu Lipatti Filharmónia termében az előző esztendőkben nagy közönségsikert aratott Ifjú szívekben élek pódium-vetélkedő döntője veszi kezdetét. A Kárpát-medence több helységéből jelentkezett csoportok (köztük megyeközpontunk három magyar tannyelvű gimnáziumának tanulói) vallanak ezen Szeretném, ha szeretnének címmel Ady Endréről. A nézőközönség soraiban ott lesznek a Kárpát-medence Mindszent nevet viselő településének küldöttei is. A szülőfaluban szombaton,  november 17-én, az előpző évekhez hasonlóan  11 órakor kezdődik a szabadtéri megemlékezés. Azon András Gyula, Czintos József, Havas Judit  és Marcel Mirea előadóművészek idézik Ady Endre halhatatlan műveit. Jelenlétével és ünnepi szónoklatával pedig megtiszteli az évfordulós rendezvényt Radu Bud megyei prefektus, Kelemen Hunor költő, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Sógor Csaba szenátor és Pomogáts Béla irodalomtörténész. A Szatmár Megyei Tanács, Románia és Magyarország művelődési minisztériumai, a Communitas Alapítvány és különböző Szatmár intézmények, vállalkozások és szervezetek által támogatott háromnapos XVIII. Érmindszenti zarándoklat méltó főhajtás lesz az Érmellék 130 esztendeje született költőóriása emléke előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!