ERDON Bulvár

2008.07.30. 16:39

Filmes seregszemle

<p>Az olasz és a japán filmek uralják az augusztus végén kezdődő 65. velencei filmfesztivál versenymezőnyét. Hollywood öt produkcióval képviselteti magát.</p>

Marco Müller fesztiváligazgató kedden Rómában mutatta be az Arany Oroszlánért versenybe szálló 21 filmet. A mezőnyben az amerikai mainstream stúdiók háttérbe szorulásával nagyobb hangsúlyt kaptak a független filmek: Guillermo Arriaga, a 21 gramm forgatókönyvírója például rendezőként mutatkozik be a The Burning Plain című drámával, amelynek két főszerepét Kim Basinger és Charlize Theron játssza.

Helyrebillen a mérleg

A versenyfilmek közé négy olasz és három-három japán, valamint francia munka jutott be. A 21 produkció közül csupán kettő nem világpremier – hangsúlyozta a filmmustra jelentőségét Müller. Az utóbbi években egyébként sok támadás érte a velencei rendezvényt, hogy túlságosan Hollywood befolyása alá került, ám ebben az évben helyrebillen a mérleg: éppenséggel a házigazda Olaszország vetítései viszik el a pálmát. Összesen 18 olasz film bemutatására kerül sor a 11 napos mozimaraton alatt, és csupán 10 amerikai produkciót láthat a közönség. Sok produkció forgatása késlekedett a száznapos írósztrájk miatt, és ezek csak december táján kerülnek moziba – magyarázta az amerikaiak távolmaradását Müller, és hozzátette, hogy „kevés amerikai stúdió mert megkockáztatni filmje bemutatása előtt nyolc-kilenc hónappal egy világpremiert”. A mezőny érdekessége, hogy a japán veresenyfilmek közül kettő is animációs. Hajao Mijazaki Oscar-díjas kultrendező (Chihiro Szellemországban) a Gake no ue no Ponyo (Ponyo a sziklán) című munkájával érkezik a Lidóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!