mentőszolgálat

2019.08.25. 22:34

Folytatódik a Legyél hős! program

A tavaly elindított program az egészségügyi terület népszerűsítését és a tudatos pályaválasztás erősítését célozza.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában elmondta, a program, amelyet 2018-ban indítottak az Emberi Erőforrások Minisztériumával az egészségügyi terület népszerűsítését és a tudatos pályaválasztás erősítését célozza, amelynek elősegítése érdekében az önkéntesek mentőápolói ismeretet sajátítanak el, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be szakmai felügyelet mellett. A részt vevő fiatalokat próbálják integrálni a mentőszolgálat életébe – jegyezte meg. Nagyjából egy hónap után már aktívan részt is vehetnek a napi munkavégzésben és a háttértámogatásban.

Az első, több mint 50 jelentkező közül 12-en már a mentőszolgálatnál folytatják a munkájukat. A programba bárki bármikor becsatlakozhat. Várják a 18 és 22 év közötti jelentkezőket – emelte ki a főigazgató.

Csató Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy jövő szombaton tartják a fővárosi Városligetben a mentőnapot, ahol a bemutatók mellett az újraélesztést is meg lehet tanulni.

A főigazgató elmondta: évente nagyjából 1,2 millió emberen segítenek a mentők. 2019 első felében kétszer annyi életet mentettek meg, mint 2016 első felében. Ez köszönhető többek között annak, hogy protokollizálták a mentésirányítást, így már kötelező telefonon keresztül segíteni az újraélesztést, illetve a „Szív city” alkalmazásnak, valamint a hősképző programnak, amelynek révén már több tízezer ember alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson – sorolta.

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (k), mellette Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az Országos Mentőszolgálat önkéntes programja első végzőseinek oklevélátadása után az Országos Mentőszolgálat Markó utcai Mentőpalotája udvarán 2019. április 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!