Életstílus

2011.05.16. 21:51

Kevesebb stressz növeli a lombikprogram sikerét

<p>Azok a nők, akik stresszoldó foglalkozásokon vesznek részt a lombikprogram korai időszakában, sokkal nagyobb arányban esnek teherbe - derül ki az Amerikai Meddőségi Társaság tanulmányából.</p>

A meddőségi kezelések lelkileg is igen megterhelőek. A stressz és a meddőség kapcsolata ellentmondásos, az azonban kétségtelen, hogy a stressz csökkenti a fogamzóképesség valószínűségét - mondta Alice Domar vezető kutató, a Bostonban működő IVF Központ vezetője.

A programot 1987-ben indították Bostonban. Célja, hogy megtanítsák a pároknak, hogyan kell helyesen relaxálni és kezelni a stresszt. A programba olyanokat választottak, akik akkor kezdték el a lombikprogramot, amikor nem voltak idősebbek 40 évnél és hormonleleteik nem mutattak eltérést.

A kiválasztott csoportot két részre osztották, egyik felük részt vett a foglalkozásokon, másik részük pedig nem. Mindannyian elkezdték a meddőségi kezeléseket, majd két cikluson keresztül követték az alanyokat. Az első ciklus során nem volt különbség a teherbeesési arányokban, ekkor azonban a párok még csak néhány alkalommal vettek részt foglalkozásokon. Ennek alapján kijelenthető, hogy magának a kezelésnek nincs placebohatása: önmagában annak a gondolata, hogy a stressz csökkenthető, nem emelte meg a teherbeesési arányt.

A második ciklusra a szülők már legalább öt foglalkozáson részt vettek. Addigra már valós eszközök is rendelkezésükre álltak a stressz kezelésére és ekkora már jelentőssé vált a két csoport közötti teherbeesési arány különbsége. A programban résztvevők között a teherbeesési arány 52 százalék volt, szemben a kontrollcsoport 20 százalékával, ami már statisztikai szempontból is jelentős különbség.

A vizsgálat eredményei alátámasztják azt, hogy a pszichés stressz nagymértékben befolyásolja a lombikprogram sikerességét - derül ki a június 1-jén megjelenő Fertility and Sterility című szaklap cikkéből.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!