Életstílus

2011.04.12. 15:57

Ilyen a magyar: segítőkész és bízik másokban

<p>A magyarok nagy része segítőkésznek tartja magát és úgy érzi, hogy bizalommal van mások iránt - derül ki az Ipsos kedden közzétett felméréséből. Ugyanakkor a tanulmány szerint az emberek nagyobb része úgy ítéli meg, hogy nem kapja vissza ezt a segítséget és bizalmat a többiektől.</p>

A lakosság csaknem kétharmada (64 százaléka) úgy tekint magára, hogy bizalommal van más emberek iránt. 32 százaléknyian viszont azt vallják, hogy hétköznapjaikat a bizalmatlanság légkörében élik.

A fiatalok optimistán és nyitottan indulnak az életnek: 74 százalékuk bizalmat érez embertársai iránt, s "csak" 26 százalékukat jellemzi inkább a gyanakvás. Az életkor emelkedésével ugyan egyre többen bizalmatlanok, de ők még az idősek körében is kisebbségben vannak - 42 százaléknyian szemben a pozitív érzéseket tápláló 58 százalékkal.

Az emberek többségének az az önértékelése, hogy nyitott mások irányába, de a kutatás adatai azt is jelzik, hogy ezt nem igazán kapja vissza, vagyis a magyarok inkább zárkózottak. A lakosság 67 százaléka szerint hazánkban ugyanis az embereket inkább a másokkal szembeni óvatosság, visszafogottság jellemzi, s csak 32 százalék gondolja azt, hogy nálunk inkább a bizalom légköre uralkodó.

Az emberek 79 százaléka - saját bevallása szerint - szolidárisnak tartja magát, általában szokott segíteni másoknak, másokon. A lakosság 21 százalékát a saját problémái foglalják le, embertársai gondjai kevésbé. A szokásos társadalmi-demográfiai tényezők alig befolyásolják a válaszokat, egyedül Budapest-vidék különbségeket figyelhetők meg: az előbbiek 68, az utóbbiak 80 százaléka hangsúlyozza segítőkészségét.

Saját jellemzéseik alapján adakozók, nagylelkűek az emberek, viszont úgy érzik: adnak, de nem kapnak. A lakosság 63 százalékának ugyanis az a tapasztalata, hogy a magyarok inkább önös érdekeiknek megfelelően cselekszenek, mások megsegítése nem igazán fontos számukra. Azt, hogy a magyarok adakozók lennének, 34 százaléknyian vallják.

A felmérést 2011. március második felében készítette az Ipsos, az ország 15 év feletti népességét reprezentáló 1050 ember személyes megkérdezésével.
- Független Hírügnyökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!