Életstílus

2010.08.24. 11:10

Kevesebb gyermek, kevesebb házasság

<p>Kevesebb gyermek született és csökkent a halálozások száma is az idei első félévben a KSH gyorstájékoztatója szerint.</p>

Január és június között több mint 45 ezer gyermek született, ami 4,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A halálozások száma 65 ezer alatt volt, ami 3,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. A népességszám az időszak végén 10 millió 4 ezer fő volt.

A KSH adatai szerint 45128 gyermek született az első hat hónapban és 64683-an haltak meg. Eszerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Továbbra is csökken a házasságkötések száma: a január és június közötti frigyek száma 14423 volt, ami 12,9 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában. A természetes fogyás 19555 fő volt, ami megközelítette a tavalyi első félévi adatokat. Az ország lakossága ennél ténylegesen csak kisebb mértékben, körülbelül 10 ezer fővel csökkent a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege miatt. A népesség lélekszáma az időszak végén így 10 milli 4 ezer volt.

A bés halálozások száma egyébként valamennyi régióban csökkent. A születéseknél a legjelentősebb változás az Észak-Alföldön (8,2 százalék) és Észak-Magyarországon (6,8 százalék), a nyugat-dunántúli országrészben viszont csak kisebb csökkenés volt (1,1 százalék). A halálozások száma Észak-Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben (4,4 százalék), Nyugat-Magyarországon pedig a legkevésbé (1,3 százalék). A természetes fogyás mértéke az észak- és dél-alföldi régióban növekedett, Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon pedig jelentősen mérséklődött. A házasságkötések száma valamennyi régióban visszaesett: leginkább az Észak-Alföldön (18,6 százalék), legkevésbé pedig a Közép-Dunántúlon (9,5 százalék) - derül ki a gyorstájékoztatóból.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!