fenntartják a szavazatcsalás gyanúját

2021.05.29. 17:20

A republikánusoknak továbbra is Trump az igazi elnök

A jobboldali szavazók továbbra is úgy látják, Biden csalással nyerte meg az elnökválasztást.

Fotós: Anadolu Agency via AFP

Az amerikaiak mintegy negyede – főként republikánus pártiak – továbbra is úgy véli, hogy Donald Trump megnyerte a tavaly novemberi elnökválasztást és Joe Biden csupán illegális szavazatok segítségével jutott az elnöki székbe

– írja a Magyar Nemzet a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég napokban közzétett, közös felmérése alapján.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett republikánusok mintegy 53 százaléka a mai napig Trumpot tekinti „igazi elnöküknek”, míg a Biden-adminisztrációt 47 százalékuk ismeri el. Az adatok nagyjából megegyeztek a tavalyi elnökválasztást követően készült novemberi felmérés eredményeivel, amikor az amerikaiak 28 százaléka és a republikánus szavazók 59 százaléka válaszolta azt, hogy Biden szavazatcsalással nyerte meg az elnökválasztást.

A felmérés kitért arra is, hogy a választók mennyire tartják megbízhatónak a postai úton leadott szavazatokat. Trump ugyanis már az elnökválasztás előtt is azzal érvelt, hogy a demokraták elsősorban a levélszavazatokkal, azok nem megfelelős hitelesítésével tudnak csalni. Márpedig több millió demokrata szavazó a voksolásnak ezt a formáját választotta a koronavírus-járvány miatt. A felmérésben résztvevők közül főleg a demokraták voltak azok, akik azt mondták, a nem személyesen leadott voksokat is megfelelően összesítették, viszont

a republikánus pártiak 42 százaléka úgy véli, hogy a levélszavazatok nem megbízhatók.

A közzétett eredmények szerint azonban a válaszadók 67 százaléka – főként a demokrata párti szavazók – bízik abban, hogy a szavazatszámlálók becsületesen végzik munkájukat.

A felmérés szerint Trumpot a 2024-es elnökválasztáson a republikánusok 49 százaléka indítaná.

A közvélemény-kutatás mindemellett a január 6-i, a Capitolium ostromának kérdésével is foglalkozott: a demokraták 73 százaléka Trumpot hibáztatja az eseményekért, a republikánus szavazók 46 százaléka azonban ellenzi azt az állítást, hogy az akkori elnöknek bármilyen köze lett volna a zavargásokhoz. A válaszadók 42 százaléka – 66 százalékban demokrata és 21 százalékban republikánus pártiak – értett egyet azzal a megállapítással, hogy a kongresszus épületénél nem békés és törvényes tüntetés történt.

Borítókép: Trumpot támogató tüntető köszönti az előző elnök érkezését manhattani rezidenciájára New York-ban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában