Egyperces

2013.05.13. 13:38

Elindult Debrecenből Németországba az észak-kínai leopárdkölyök

Debrecen, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Elszállították új, németországi otthonába hétfőn a debreceni Nagyerdei Kultúrpark észak-kínai leopárdját - közölte Oláh Ilona, a park szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Debrecen, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Elszállították új, németországi otthonába hétfőn a debreceni Nagyerdei Kultúrpark észak-kínai leopárdját - közölte Oláh Ilona, a park szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Emlékeztetett arra, hogy a fiatal hím leopárd 2011 szeptemberében született a debreceni tenyészpár negyedik utódjaként. Az utódokat - ha megerősödtek és elérték legalább az egy éves kort - Európa más állatkertjeibe viszik, hogy ott szaporíthassák tovább a veszélyeztetett alfajt.

A nemzetközi fajmentő program keretében Magyarországon egyedül Debrecenben sikerült tenyészteni az észak-kínai leopárdokat - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve, hogy a fajkoordinátor a fiatal hímnek Németországban, Gotha állatkertjében talált új otthont. Érdekesség, hogy az apja annak idején épp a türingiai városból érkezett a debreceni Nagyerdőre.

A leopárdot az ottani állatkert igazgatója, Roland Walther vitte el Debrecenből: közúton, speciális szállító ládában költöztetik el új otthonába. Ott két nősténnyel - apai "nagymamájával" és leendő párjával - osztozik majd a kifutón.

A szállítás után ismét felszabadult a hely a debreceni kifutóban, amelyben remélhetőleg hamarosan újabb kis észak-kínai leopárdot is láthat a közönség: a párzás áprilisban megtörtént, ha sikeres volt a nász, legkorábban nyár végén születhet kicsinye a debreceni szülőknek - mondta el Oláh Ilona.

Az észak-kínai leopárd nemzetközi védelem alatt álló, fenyegetett alfaja a macskafélék családjába tartozó leopárdoknak. Eredeti élőhelye mára leszűkült, Kínában, Mandzsúriában él még szabadon, de ma már csak 1500 példánya található a vadonban.

Fogságban mintegy 100 észak-kínai leopárdot tartanak világszerte. Az állatkertekben született utódok nemzetközi szinten is ritkaságnak számítanak. Debrecenbe 2004-ben a nemzetközi fajmentő program keretében került egy pár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!