Diákhitel: ősztől egyenesen az iskolának

<p>Idén szeptembertől az ország 20 felsőoktatási intézményének költségtérítéses hallgatói közvetlenül az egyetem vagy főiskola számlájára utaltathatják a diákhitelt.</p>

Azaz nem kell azonnal kifizetniük a tandíjat. Újdonság az is, hogy aki beleegyezik, azt ezentúl SMS-ben értesítik arról, ha esetleg elmaradt a törlesztéssel. A diákok több mint negyede ugyanis "problémásnak" számít, hisz legalább egyszer előfordult vele, hogy késve fizetett, ezért késedelmi kamatot kellett kiszámlázni - derült ki a Diákhitel Központ pénteki sajtóbeszélgetésén.

A közvetlen utalási lehetőség a hitelfelvevő diákoknak több mint a felét érinti, a felsőoktatási intézményeknek pedig körülbelül az egyharmadát fedi le. Ezek között van például a Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a Debreceni, Miskolci, Pécsi és Szegedi Egyetem, a Károly Róbert és a Kodolányi János Főiskola. Az úgynevezett engedményezési eljárás egy februári kormányrendelet módosításnak köszönhető. A döntés után a Diákhitel Központ munkatársai az öszes felsőoktatási intézményt megkeresték, de mivel a változtatáshoz a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot is módosítani kell, a nagyobb intézményeknél ez még folyamatban van - mondta Csillag Tamás, vezérigazgató.

A kormány korábbi döntésének megfelelően a diákhitel felvehető összege szeptembertől 10 ezer forinttal nő. A költségtérítéses hallgatók havi 50, az államilag finanszírozottak 40 ezer forintot igényelhetnek. Aki változtatna a korábban igényelt összegen, vagy a folyósítás gyakoriságán (haviról egyszeri utalásra, vagy fordítva), annak a www.diakhitel.hu honlapról letölthető nyomtatványon kell jeleznie ezt, legkésőbb szeptember 30-ig. Aki még soha nem kért diákhitelt, de októberben már szeretne pénzhez jutni, szeptember 15-ig adhatja le igénylését a kijelölt postákon vagy bankfiókokban. Eddig célszerű jelezni azt is, ha megváltoztak a tanulmányi vagy személyes adatok, illetve valaki újra akarja indítani a korábban leállított folyósítást.

Az elmúlt tanév végén 84 ezer törlesztésre kötelezett ügyfelet tartottak nyilván, ebből 19 ezren új hitelfelvevők voltak. A központ fejenként átlagosan 265 ezer, összesen 22,3 milliárd forintnyi hitelt folyósított, ebből 12,8 milliárdot fizettek eddig vissza. A nemfizetők aránya a korábbi évekhez képest nem változott számottevően, 3 százalék körül van. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján, viszonylag sokan élnek viszont az előtörlesztés lehetőségével: 2003 óta a kötelezően elvárt összeg átlagosan 188 százalékát fizették vissza a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!