A város egyeteme, az egyetem városa

<p>A Miskolci Egyetem rektorával dr. Patkó Gyulával beszélgettünk, a campus jelenéről, jövőjéről, fejlesztéseiről. &#160;</p>

Beszélgetés közben felpattan, elővesz a tárcájából egy húsz forintost, és megpörgeti az asztalon. Miért rezeg egyre gyorsabban az érme, mielőtt végleg megpihen az asztallapon?- ezt szoktam kérdezni a diákjaimtól, mondja Dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora, aki szenvedélyes hittel és meggyőző erővel demonstrálja minden beszélgetőpartnerének, hogy a műszaki és természettudományoknál nincs izgalmasabb dolog a földkerekségen. Ezt hallgatva nem is nehéz elhinni.

Minden a tanárokon múlik

- Minden a gimnáziumi tanárokon múlik - mondja, amikor a műszaki pálya, az egyetem vonzerejéről beszélgetünk. Így folytatja:

-Én is így lettem mérnökember, hogy volt két tanárom, akik ide a Miskolci Egyetemhez kötődtek, és megszerettették velem ezt a nagyszerű pályát. A legtöbb fantasztikus újdonság, ami megváltoztatja az életünk, a természet és műszaki tudományok területén születik. Ennek részesévé lenni csodálatos élmény - én sok évtized után sem unom, ugyanolyan kíváncsisággal és izgalommal fogok munkához minden nap, mint az első pillanatban.

Vajon ez a valóban varázslatos világ képes-e idevonzani a gyerekeket?

Meglátják-e azokat a biztató lehetőséget, amelyek ma ott rejlenek a mérnöki pályákban?

Dr. Patkó Gyula:

- Szeretek emberekkel beszélgetni mindenfelé amerre járok. Azt tapasztalom, hogy a Miskolci Egyetemről kezd a közvéleményben egy kedvező, pozitív kép megerősödni. Ez megmutatkozik abban is, hogy kevésbé csökkent az egyetemünkre jelentkezők száma, mint ami számítható volt a csökkenő létszámú érettségiző korosztályok miatt. És hiszem, hogy mindazok a változások, amelyek a Miskolci Egyetemet jellemezték az elmúlt két évben, és jellemezni fogják az elkövetkezendő években, egyre több hallgatót vonzanak majd ide.

És a Föld tényleg forog

Patkó Gyula

Nem titok, a rektor pénzre, fejlesztésre és egy jelentős stílusváltásra céloz. A pénz nem kevés: hat és félmilliárdos pályázat finisében van az egyetem, és ehhez számíthatóak még az egyéb uniós pályázatokon várható további támogatások is a Science Parkra, a könyvtár modernizálására, informatikai parkra. A Zenepalota épületének felújítása most rajtol, a város pedig uszodát épít a campuson. A stílusváltás azonban talán a milliárdoknál is nehezebben érhető el …

Patkó Gyula:

-A tudomány művelése nem könnyű feladat, de a népszerűsítése sem könnyebb. Ám ha nem tesszük, óriási hibát követünk el. Elsősorban önmagunkkal, egyetemi tanárokkal, kutatókkal kell elfogadtatnunk, hogy ez nem valami alantas, méltatlan foglalatosság, hanem a munkánk lényegéhez tartozik. Amikor tavaly először megrendeztük a Kutatók Éjszakáját, magunk is megdöbbentünk, milyen mértékű volt az emberek érdeklődése, csak mert kinyitottuk az egyetem kapuit, és mi pedig elvittük a városba a tudomány érdekességeit. A Focault inga máig is itt látható az aulában, és kisdiákok százai jönnek megnézni, hogy tényleg, lám a Föld forog alattunk. Én azt mondom minden kollegámnak: részt kell vennünk intenzíven a város a megye közéletében, oktatásában, nekünk kell először lépnünk, hogy azután a nyitott kapuinkon sokan lépjenek be..

Hetvennégyből hatot

Dr. Patkó Gyula két éve tölti be a rektori posztot: félidő ez a megbízatásban. Mire volt ez elég?

Dr. Patkó Gyula:

-Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy abba a meglehetősen kevés idő alatt elvégzendő hatalmas munkába, amit a hat és félmilliárdos fejlesztési pályázat, és az azt megelőző fejlesztési programkészítés jelentett, rengeteg kollegám kapcsolódott be minden kérés nélkül. A pályázat eddigi sikere – hiszen 74 intézmény pályázott, és hatan jutottunk tovább - úgy vélem az első látványos eredménye annak a szisztematikus munkának, ami az egyetem négyéves és a 2020-ig szóló fejlesztési tervében is testet öltött. A többi lépés kevésbé látványos, de annál fontosabb - mint  például az egyetem gazdálkodási rendszerének átalakítása.

A rektor nem miskolci - az ország másik végéből jött ide, és itt ragadt a mai napig. De ha létezne „tiszteletbeli őslakos” cím, akkor biztos elnyerője lenne. Ilyen hely Miskolc: huzatos és forgalmas, mint egy átjáróház, sokféle náció lakta, lakja, s ez a fő ereje.

S mostmár talán az is, hogy ráébredtünk: van egy egyetemünk, az egyetem pedig rájött, van egy városa.

Fejlesztések

A hat és félmilliárd valóban sok pénz. A Miskolci Egyetemen ezt most nem új épületekre, hanem a meglévők felújítására, műszerekre, laborfelszerelésekre, számítástechnikára költik. Hogy az egyetem valóban átlépjen a huszonegyedik századba. A rektor szerint azonban a pénz önmagában nem sokat ér a meglévő műszaki kultúra nélkül, amire támaszkodva hasznosíthatják a milliárdokat itt Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!