Debrecen hírei

2013.03.24. 13:53

Árvíz/belvíz - Másodfokú készültség a Hortobágy-Berettyón

Debrecen, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Debrecen, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón vasárnap a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.A Hortobágy-Berettyó vízszintje a hét végén tovább emelkedett, lassú áradásra lehet számítani a következő napokban is. Borznál vasárnap reggel 310 centiméter volt a vízállás, ezért reggel 7 órától másodfokú készültség lépett életbe a folyón - tudatta Bara Sándor.

Elmondta azt is, hogy térségükben jelentős, 16 800 hektár földterület áll víz alatt, amelyből 3 250 hektár vetés, 3 300 hektár szántó, 7100 hektár pedig rét és legelő.

A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából 8 szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, valamint a Kadarcs-karácsonyfoki szakaszon, míg elsőfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső, illetve a Kösely-felső belvíz-védelmi szakaszokon. Az igazgatóság 15 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek összesen 2,1 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!