Bulvár, celeb

2013.04.27. 18:08

Elutasították a Pussy Riot egyik tagjának feltételes szabadlábra helyezési kérelmét

Moszkva, 2013. április 26., péntek (MTI) - Egy mordvinföldi bíróság elutasította pénteken a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét.

Moszkva, 2013. április 26., péntek (MTI) - Egy mordvinföldi bíróság elutasította pénteken a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét.

Nagyezsda Tolokonnyikovát tavaly augusztusban ítélte el egy moszkvai bíróság két év javító-nevelő táborban letöltendő szabadságvesztésre. A bíróság a Pussy Riot tagját két másik fiatal nővel együtt "vallási gyűlölet által motivált garázdaságban" találta bűnösnek.

Az orosz punkegyüttes tagjai több társukkal együtt februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott úgynevezett punk-imát. Színes maszkot viselve, gitárokon játszva könyörögtek a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, aki tavaly májusban harmadszor került az államfői posztra.

Az akció résztvevői közül Nagyezsda Tolokonnyikovát tavaly októberben szállították a Moszkvától 500 kilométerre fekvő Mordvin Köztársaság egyik büntetés-végrehajtási intézményébe.

A javító-nevelő tábor képviselői és az ügyészség is ellenezte Tolokonnyikova feltételes szabadlábra helyezését. A tábor munkatársai azt kifogásolták, hogy a fiatal nő nem bánta meg bűneit és nem vett részt a büntetőtábor közösségi életében. Nem volt hajlandó beiratkozni a könyvtárba és részt venni a művészeti önképző körök munkájában. A börtön szépségversenyén pedig a nyugatosok és a szláv kultúrát előtérbe helyezőkről tartott felvilágosító előadást.

A javító-nevelő tábor pszichológusa és a tábor parancsnoka ezért azt javasolta, hogy Tolokonnyikova maradjon táborban.

Az utro.ru orosz hírportálnak Tolokonnyikova ügyvédje arra panaszkodott, hogy a Zubovaja Poljana nevű mordvin településen tartott tárgyalást vezető bíró nem vizsgálta meg a védelem indoklását, nem adta meg a szót Tolokonnyikovának, és egyéb eljárási szabályokat is megsértett, ezért fellebbezni fognak a döntés ellen.

A Pussy Riot másik elítélt tagja, Marija Aljohina az Urál-hegységben lévő Perm városa közelében, szintén egy javító-nevelő táborban tölti büntetését. Április elején ő is kérte feltételes szabadon bocsátását.

A harmadik perbe fogott Pussy Riot-tag, Jekatyerina Szamucevics felfüggesztett büntetést kapott, ő azonban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult panasszal az ítélet ellen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!