BOON Sziréna

2019.03.06. 10:56

Veszélyes a tűzgyújtás!

Miskolc – Egy lakóházra is átterjedt a szárazfű-tűz Miskolcon a napokban.

Miskolc – Egy lakóházra is átterjedt a szárazfű-tűz Miskolcon a napokban.

Továbbra is veszélyes a szabadtéri tűzgyújtás, de ez sokakban nem igazán tudatosul. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn például negyvenhárom helyszínen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók szabad területen keletkezett tűz miatt.

Kétszáz hektáron égett

Csokvaomány külterületén, a Nagyomány-völgyben több helyen is égett a száraz növényzet, összesen mintegy kétszáz hektáron. A tüzet az ózdi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat oltotta el, együttműködve az erdészet munkatársaival.

Miskolc külterületén, a Hidegoldal dűlőn egy hektáron égett a száraz fű. A tűz következtében lángra kapott egy életvitelszerűen használt hétvégi ház tetőszerkezete és két gázcsonk is. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói átvizsgálták az épületet, amelyből kimenekítettek egy kutyát, és eloltották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg, a lakó elhelyezésében rokonai nyújtottak segítséget.

Tűzgyújtási tilalom van

Sokan még mindig nem tudják, vagy nem veszik figyelembe, hogy az ország egész részén, így megyénkben is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság, illetve az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelheti el a tűzgyújtási tilalmat, például a katasztrófavédelem kezdeményezésére. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírságot von maga után, amely 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet.

ÉM


[related-post post_id="4163281"]

[related-post post_id="4160583"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!