BOON Sziréna

2016.09.18. 16:10

„Szükség van olyan emberekre, akik képesek megvédeni a határokat…”

Miskolc - A határvadászat „szépségeivel” ismerkedhettek meg a potenciális érdeklődők.

Miskolc - A határvadászat „szépségeivel” ismerkedhettek meg a potenciális érdeklődők.

„Hogy milyen, amikor adott a lehetőség egy életre szóló hivatásra, egy hősies szolgálatra és egy építhető karrierre?” Az országos határvadász-toborzó keretében egy látványos bemutatóval egybekötve adtak választ a kérdésre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság Kiképző Központjában.

Meg nem döntöttem el, de hajlok a jelentkezés felé.” Gergely Péter

Háromezret vesznek fel

Ismeretes, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is folyamatos a határvadászokat toborzó rendőrségi kampány. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis pályázatot hirdetett a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályainak állományába járőrtárs beosztás betöltésére. A határ és a haza védelmére minden cselekvőképes, 18. életévüket betöltött, a felvételi követelményeknek megfelelő magyar állampolgár jelentkezhet. Háromezer embert várnak soraikba.

Mint a valóságban

A határvadászok munkája kifejezetten tetszik nekem.” Siroki Ákos

A kiképző központban a szolgálat a jó tucatnyi érdeklődő számára tehát a rendőri szakmát is bemutató tájékoztatást adott. A főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység munkatársainak látványos demonstrációja valós keresztmetszetet adott a leendő határvadászoknak és érdeklődőknek a rendőri hivatásról. A bemutatón természetesen részletekbe menő tájékoztatást kaphattak a határvadász státusz betöltéséről.

„Magánemberként is nagyon fontosnak tartom a haza védelmét, exkatonaként pedig mindenképpen előtérbe helyezem” – válaszolta érdeklődésünkre a szirmai Mokrai Balázs, aki igencsak érdeklődéssel figyelte a bemutatókat és a tájékoztatót is. – „Szeretnék persze munkahelyet váltani, ez is nagy szerepet tölt be abban, hogy határvadászanak jelentkezem. Nem szeretek igazán gyárban dolgozni még biztonsági őrként sem, mert ez bezártság számomra. Sokkal inkább mozogni akarok, kint lenni a szabadban. Véleményem szerint a fiataloknak sem ártana összeszedi magukat, és magukénak érezni a haza védelmének fontosságát. Mert ezt nem egyszerűen az országért tesszük, hanem egymásért. Ráadásul ez nem egyszerűen munka, hanem hivatás, és egyáltalán nem mellékes, hogy rá lehet építeni egy életpályát.”

Gyárból a határra

Gergely Péter számára is a határok megvédésében való aktív részvétel jelenti az egyik fő szempontot, amiért eljött a bemutatóra. Mint mondta, még nem hozott végleges döntést, de nagyon hajlik arra, hogy beadja a jelentkezését. „A migráció körüli dolgok is egyértelműen ezt sugallják, hogy most szükség van olyan emberekre, akik megnyugtatóan képesek megvédeni a határokat…”

Magánemberként is fontosnak tartom a haza védelmét.” Mokrai Balázs

Siroki Ákos hőkezelőként dolgozik egy gyárban, és tényleg csak érdeklődésből jött el a bemutatóra. Szeretne munkát, hivatást váltani, így több helyen is megfordul, próbálja megragadni a lehetőségeket.

„Meg is tetszett nekem, amit itt láttam, alapvetően kedvelem a rendőri hivatást, munkát. A határvadászok munkája pedig kifejezetten tetszik nekem.” Mint mondta, egész jónak tartja az ajánlott juttatásokat. Érdekli, hogy milyen fizikai feltételeket kell teljesíteni a jelentkezőknek. „Mint megtudtam, lesz többfajta távon futás, súlyemelés, fekvőtámasz, távolugrás, de teljesíthetőnek tűnnek a feltételek. Most hazamegyek és átrágom a dolgokat, aztán pedig döntök…” Ők hárman azóta talán már eljuttatták a szükséges jelentkezési dokumentumot és határvadász­jelöltekké avanzsálnak.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban a toborzócsoportok több helyen is megjelennek még a megyében, de a szolgálatra elhivatottságot érzők nemcsak tőlük, hanem bármely rendőri szervnél érdeklődhetnek, illetve a rendőrség honlapján is megtalálják a jelentkezéshez szükséges információkat.


Miskolc - A megyei főkapitányságtól busszal is elszállítják a bemutató helyszínére az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!