BOON Sziréna

2010.04.26. 20:40

"Rendőrnek lenni szép, de nem könnyű hivatás"

<p>Miskolc - A Rendőrség Napját ünnepelték a hét végén. A rendőrök tevékenységét sok súlyos kritika érte néhány évvel ezelőtt. Az Országos Rendőr-főkapitányság élén és vezetésében többször személyi cserékre került sor. Szinte nem akadt egyetlen párt sem, amelyik ne vette volna célba a közbiztonság kérdését. Mindenki fontosnak tekinti, hogy véleményt alkosson a rendőrség munkájáról.</p>

Lapunk, az Észak-Magyarország a rendőrünnep kapcsán beszélgetett el dr. Vereckei Csaba dandártábornokkal, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével arról, hogy ő miként lett rendőr. Beszéljen eddigi gyakorlati tapasztalatai, saját élményei alapján arról, hogy milyen érzés ma rendőrnek lenni.

Mindenütt ugyanolyan színvonalon

Rendőrnek lenni élethivatás. Változhatnak a körülmények, de a rendőr feladata mindig ugyanaz marad. A törvények betarttatása, a közrend biztosítása, a bűnözők elfogása, az állampolgárok megelégedésére történő intézkedés és megannyi más tevékenység – sorolta a polgárok és a társadalom elvárásait. Dr. Vereckei Csaba szerint nagyon fontos, hogy minden településen ugyanolyan színvonalú rendőri szolgáltatást kapjanak meg az emberek. Függetlenül attól, hogy a világ végén lévő kis tanyáról, vagy a megyeközpontról is van szó. A rendőrnek mindig elfogultság és harag nélkül kell eljárnia. A főkapitány szerint még javítani kell a rendőri fellépések minőségén. Az udvariatlan rendőr, az ügyletes, aki nem megfelelően intézkedik, vagy a helyszínelő, aki nem rögzíti a nyomokat sokat árt testületi munka megítélésének. Pedig a rendőrt egyre többen szólítják meg bizalommal emberek. Kérnek segítséget vagy védelmet tőle. A bizalmat elveszíteni sokkal könnyebb, mint azt megszerezni.

Alázatos munka

Saját rendőri karrierjét szinte meseszerűnek tartja a tavaly dandártábornoki rangot kapott főkapitány. Húsz éve kezdett és szerelt fel, mint tiszthelyettes, a Miskolci Rendőrkapitányságon. Vizsgálóként kezdett és bűnügyi területen dolgozott. Amikor Tuza László akkori rendőrkapitánytól kinevezését megkapta, Tuza László azt kérte tőle, hogy az akkor már folytatott jogi tanulmányainak befejezése után se hagyja el a testületet. Ennek pedig immár két évtizede. Tartja magát ígéretéhez. Erre kötelezi elődei kitartó, alázatos és eredményes rendőri munkája. A saját rendőri tevékenysége egyik meghatározó élményének tartja dr. Vereckei Csaba, hogy részt vehetett a Bonnie és Clyde rablópáros elfogásában. Ő volt az, aki elfogásukkor azonosította a bűnöző párost.

Bíznak a rendőrben

A napokban a megyei közgyűlés bizottságai előtt számol be a rendőrség tevékenységéről dr. Vereckei Csaba, aki szerint sok gondot és problémát vetnek fel a képviselők, de alapvetően bíznak a rendőrben, a helyi rendőrség munkájában. A megye rendőrei pedig igyekeznek rászolgálni a bizalomra. Ne csak a statisztikai mutatók és eredmények alapján sorolják szakmailag országosan is legjobbak közé az itt folyó rendőri tevékenységet, hanem az állampolgárok közbiztonságérzete is támassza alá ezt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!