BOON Sziréna

2010.03.27. 19:08

Támogató kapcsolat - cigány diákok válhatnak rendőrré

<p>Miskolc - Újabb jó tanulmányi eredményeket produkáló roma fiatalok előtt nyílt lehetőség, hogy tanulmányaik befejezése után a rendőri pályát választhassák. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság határozott célja, hogy utánpótlás bázisát szélesítse.</p>

A főkapitányság a rendőri hivatás választásának ösztönzése érdekében a korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2010. évben is meghirdette ösztöndíj pályázatát. A pályázatot benyújtó fiatalok közül – a felméréseken elért objektív, és a személyes elbeszélgetések alapján tizenegy cigány származású tanulóval írt alá a pénteki napon támogatási szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nevében dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok megyei főkapitány.

A megyei rendőr-főkapitányság által 2010. év elején kiírt projektre 40 fiatal nyújtott be érvényes pályázatot. Közülük került kiválasztásra a most szerződést aláíró 11 diák.

A sajtó nyilvános, ünnepélyes aláírási ceremónián a fiatalok mellett szüleik, hozzátartozók is jelen voltak. Az ünnepi rendezvényen megjelent továbbá Bordás Géza a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei-, valamint Horváth József a Miskolc Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Elnöke is. Az ünnepségen úgymond rendhagyó felszólalásra is sor került, mivel Ruszó Ernő nyugállományú r. főtörzsőrmester az egyik támogatást elnyerő diák nagyszülőjeként lehetett jelen a rendezvényen.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a támogatottak részére, középiskolai tanulmányaik hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:

  • számla vagy egyéb igazolás alapján a diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítése;
  • tanévenként – számla alapján, legfeljebb 25.000 forint értékben – ruházkodási segély;
  • tanszersegély (a tankönyvek költségeinek számla alapján történő, teljes mértékű térítése, az egyéb taneszközök esetében - ugyancsak számla alapján - tanévenként legfeljebb 4500 Ft értékhatárig;
  • Az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeni juttatás (3,00 – 4,00 tanulmányi átlag esetén nettó 2000,– Ft/hónap; 4,01 – 4,50 tanulmányi átlag esetén nettó 3000,– Ft/hónap; 4,51 – 5,00 tanulmányi átlag esetén nettó 4000,– Ft/hónap)

T’aves vi tu pusado! Legyél te is rendőr!

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által Rend és Biztonság címmel meghirdetett közbiztonsági programban foglaltaknak megfelelően a támogatási rendszert idén jelentősen kibővítették.

Az eddigi pályázati kiírások szerint egy tanévben megyénként maximum 3 fővel volt lehetőség szerződés-kötésre. A támogatottak köre a 2009/2010-es tanév második félévétől 11 fővel növelhető, majd a 2010/2011-es tanévtől további 14 diákkal bővülhet.

Az első 1996 évben indult projekt kiírása óta a megye 15 különböző szakközépiskolájából összesen 27 fővel kötött a főkapitányság szerződést. A legtöbb sikeres pályázó (11 fő) a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium tanulói közül került ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak jelenleg 4 tanulóval van érvényes, a középiskolai tanulmányaik hátralevő idejére szóló támogatási szerződése. A fiatalok közül ketten ez évben, míg szintén ketten jövőre fejezik be középiskolai tanulmányaikat.

Szintén a program támogatottjaiként négyen folytatnak tanulmányokat a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában. Egyikük hamarosan megkezdi hivatásos szolgálatát az Ózdi Rendőrkapitányság állományában.

A támogatási rendszer segítségével az elmúlt években már 6 fiatal került a megye rendőri állományába. Közülük négyen teljesítenek jelenleg is rendőri szolgálatot. A Kazincbarcikai-, illetve az Edelényi Rendőrkapitányságon egy-egy fő, míg a Miskolci Rendőrkapitányságon két fő, egyikük jelenleg a Rendőrtiszti Főiskola levelezős hallgatója - tájékoztatta portálunkat dr. Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Iroda vezetője.


Roma-rendőrök Miskolcon és Ózdon

eszak | 2010.03.26 15:11

Miskolc - Karrierlehetőséget biztosít a rendőrség a roma fiatalok számára.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!