BOON Sziréna

2008.11.19. 13:59

Trükkös tolvajok Miskolcon

<p>Miskolc – Vigyázat! Egyre több „trükkös tolvaj” garázdálkodik megyénkben. Az elkövetők célpontjai főként nyugdíjasok, akiket változatos történetekkel félrevezetve elérik, hogy beengedjék őket a lakásba.</p>

Szerda délelőtt sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az elburjánzó jelenségre a Miskolci Rendőrkapitányságon, ahol Dr. Pásztor Albert, a kapitányság vezetője, Dr. Bak Richárd, a Betörési Alosztály vezetője, és Pere István, az Életvédelmi és Államigazgatási Alosztály vezetője számoltak be az elmúlt időszak érdeklődésre leginkább számot tartó felderített bűntényeiről.

A borsodi megyeszékhelyen októberben történt "trükkös lopás" vége azonban rablás, sőt erőszak lett. A Szentpéteri kapu egyik tízemeletes bérházának lakásába próbáltak bejutni a kaposvári illetőségű elkövetők a következő megtévesztő történettel: A hivatalból jöttek – állították, és harmincegyezer forint összegű támogatást hoztak a nyugdíjas házaspárnak. De mivel több pénz van náluk, kérték, adjanak vissza nekik. "A lakásba bejutva aztán hamar gyanússá vált a viselkedésük" – tájékoztatott Dr. Bak Richárd. "Megpróbálták elterelni a házaspár figyelmét, míg a komódból egymillió-nyolcszázezer forintnyi készpénzt tulajdonítottak el. A lakástulajdonosok azonban észrevették, mi történt, és megpróbálták feltartóztatni az elkövetőket. Egyikük kimenekült, a másik pedig ellökte az idős hölgyet, míg férjére háromszor-négyszer rávágta az ajtót, aki ennek következtében nyolc napon belül gyógyuló kézsérülést szenvedett" – mondta el.

"Ezek után egy fehér gépjárművel menekültek, de egy szemtanúnak szerencsére szemet szúrtak a menekülő rablók, így feljegyezte a gépkocsi rendszámát. Ennek hála kiderült, hogy a jármű tulajdonosa kaposvári. A nyomozók személyesen mentek le Kaposvárra, és sikeresen "begyűjtötték" az elkövetőket."

"Tegnap is történt egy hasonló eset az Állomás utcában, ahol egy pár azt állítva, hogy ők a bérház új takarítói, megelégedettségi kérdőívet töltettek ki" – tette hozzá Dr. Pásztor Albert. "Ezekben az esetekben nagyon nehéz sikert elérni, mert az idősek gyakran személyleírást sem tudnak adni. Az effajta bűntény elkövetői szinte mind roma származásúak. Az erőszakos fellépés csak a legritkább esetekben jellemző rájuk. Azt is megemlíthetjük jellemzőként, hogy ezeket a bűncselekményeket általában a lakóhelyüktől távol követik el."

De hogyan lehetünk biztosak benne, hogy valóban a szerelőt vagy valamelyik szolgáltató munkatársát engedjük be a lakásunkba? Következő cikkünkben ennek járunk utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!