BOON Sziréna

2008.11.09. 19:47

Gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére

<p>Nagycsécs - Békés virrasztást tartottak vasárnap este Nagycsécsen, ahol egy héttel ezelőtt két romát lőttek agyon. Soha nem látott rendőri készültség biztosította a rendet és a nyugalmat a településen.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére Nagycsécsen 2008.11.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyerty_t_gy_jtottak_az__ldozatok_eml_k_re_N/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére Nagycsécsen 2008.11.09." /></a></dia></p>

A bevezető utakat ellenőrizték, a kocsikba bevilágítottak, a tragikus eset helyszínét pedig külön is felügyelték. A bejelentett demonstrációt nem engedélyezték, a szélsőségeseknek esélyt sem adtak az esetleges tüntetésre. Nagycsécsen tartózkodott a megyei rendőrfőkapitány és bűnügyi helyettese, valamint a tiszaújváros rendőrkapitány is.

Éjszaka járőröznek

A község Miskolc felőli szélén, ahol a romákat megtámadták, az emberek csoportokba verődve taglalták az eseményeket. Egyikük, aki nevének elhallgatását kérte, ezt mondta: „Félünk...” Társa, Kiss Csaba már közlékenyebb volt: „Húszan-harmincan egész éjszaka járőrözünk. Együttműködünk a rendőrséggel és abban bízunk, hogy soha többé nem fordulnak elő ilyen támadások.” Bordás Géza, a megyei cigányönkományzat elnöke arról beszélt, hogy a csécsi romák nagyon aggódnak. Attól tartanak, hogy a múltkori tragédia tulajdonképpen bárhol, bármikor megismétlődhet.

Az áldozatok emlékére rendezett virrasztáson megjelent Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Ezt mondták: „Nyugalmat és békét hoztunk, a bajban ki kell álnunk a romatársadalom mellett. Ittlétünk fontos üzenete az, hogy együtt vagyunk, nem félünk! Súlyos gondjainkat törvényesen, a jogállam keretei között kell megoldanunk, ugyanakkor arra szólítunk fel, hogy legyen vége a cigányság elleni kampánynak. Az országnak észhez kell térnie, nem szabad teret adni a szélsőségeseknek. A cigányság fizikai és lelki nyomorban él, a kiutat a képzettség és a munka adhatja meg számunkra.”

A virrasztáson mintegy kétszázan vettek részt, rendzavarás estig nem történt.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nagycsécsi gyilkosság: 10 milliós nyomravezetői díj
  • Nagycsécsi kettős gyilkosság: Nincs elfogadható indok
  • Kettős gyilkosság Nagycsécsen - visszatérően ellenőrzik a rendőrök a települést
  • A kiégett ház előtt virrasztottak Nagycsécsen Virrasztás Nagycsécsen 2008.11.03.
  • Kettős gyilkosság a nagycsécsi cigánysoron Tragédia Nagycsécsen - két halott 2008.11.03. Sajtótájékoztató Nagycsécsen 2008.11.03.     
  • Tragikus Molotov koktélos támadás Nagycsécsen - helyszíni tudósítás Tragédia Nagycsécsen - két halott 2008.11.03. Sajtótájékoztató Nagycsécsen 2008.11.03.     
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!