boon-sportoldal

2017.10.03. 16:49

Három fényes ózdi aranyérem Pristinából

Ózd - Szakításban, lökésben és összetettben is U15-ös Európa-bajnok lett az Ózdi SFC tehetsége.

Ózd - Szakításban, lökésben és összetettben is U15-ös Európa-bajnok lett az Ózdi SFC tehetsége.

Régen látott nagy sikert ért el egy fiatal ózdi súlyemelő. Terebesi Adrián a korosztályos Európa-bajnokságon, az U15-ösök 77 kg-os súlycsoportjában szerzett három aranyérmet. Szakításban 120, lökésben 150 kilogrammos teljesítménnyel zárt az élen, ami a magyar súlyemelősport férfi szakágára vonatkoztatva az utóbbi évek legnagyobb eredményének számít. Fekete József edző szerint ezért utaztak Koszovóba, de az esélyeket azért valóra kellett váltani.

Arany elsőre

– Úgy versenyeztettük Adriánt, hogy a kezdősúly teljesítésével már megnyerje mindkét fogásnem aranyérmét. Ez így is történt, ezután az Európa- és az országos csúcs megdöntését terveztük, de kisebb húzódás történt a könyökében, emiatt ez meghiúsult – tekintett vissza az U15-ös Eb-re Fekete József edző. – Az utolsó gyakorlattól így kénytelenek voltunk visszalépni, de szerencsére öt fogás is elég volt ahhoz, hogy elérje ezt a nagyon szép sikert. Természetesen nagyon büszke vagyok rá, hiszen rengeteget dolgoztunk azért, hogy aranyérmeknek örülhessünk. Bízom benne, hogy a fejlődése a jövőben is töretlen lesz, és néhány év múlva már a hazai és a nemzetközi felnőttmezőnyben is megállja majd a helyét.

A 77 kilogrammos Terebesi Adrián egy évvel ezelőtt a hetedik lett a korosztályos Eb-n, ezúttal viszont egyértelműen éremesélyesként lépett dobogóra, nagyon vágyott a nemzetközi sikerre.

– A rajtlista árulkodó volt, a legnagyobb riválisomat kisebb súllyal nevezték, mint engem. Ennek ugyan örültem, de természetesen a súlyt le kellett győzni szakításban és lökésben is – tette hozzá az U15-ös Európa-bajnok Terebesi Adrián. – Jól ment a versenyzés, minden külső tényezőt sikerült kizárni, és a körülmények is megfelelőek voltak Koszovóban. Egész esztendőben erre készültünk, figyeltük a riválisok teljesítményét, de nagyon kemény edzésprogramot hajtottunk végre. A formaidőzítés is tökéletesen sikerült, az pedig teljesen megnyugtatott, hogy az első sikeres gyakorlatommal megnyertem a szakítást. Lökésben már egyáltalán nem stresszeltem, előzetesen 130-as kezdést terveztünk, de végül 140-re mentem. Sikerült, ami biztosította a három aranyat, majd a tízkilós emeléssel is megbirkóztam. Természetesen nagyon örülök, felemelő érzés volt a dobogó tetején hallgatni a himnuszt, még egy kicsit el is érzékenyültem.

Tovább, tovább

Az ózdiak edzője szerint Terebesi Adrián és további három-négy versenyzője akár felnőttszinten is meghatározó tényező lehet néhány éven belül. A stadionban található teremben azért dolgoznak, hogy a magyar súlyemelésnek szebb jövője legyen a közelmúltnál. A mostani U15-ös Eb-n megszerzett három arany pedig remek igazolás arról, hogy az Ózdi SFC versenyzője jó úton halad.

ÉM-ME


Az U15-ös Eb, 77 kg-os súlycsoportjának dobogósai:

1. Terebesi Adrián (Magyarország) 270 kg (120 kg, 150 kg),

2. Gritenco Artiom (Moldova) 243 kg (110, 133),

3. Santucci Alessandro (Olaszország) 227 kg (95 kg, 132 kg).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!