boon-sportoldal

2015.04.20. 14:52

Kama sport: hámori siker, egyesület alakul

Miskolc - A II. Miskolci Kamabajnokság néven rendezték meg ennek a különleges sportágnak a legújabb versenyét Hámorban a múlt pénteken.

Miskolc - A II. Miskolci Kamabajnokság néven rendezték meg ennek a különleges sportágnak a legújabb versenyét Hámorban a múlt pénteken. A kama, vagy ahogy néhányan ismerik, koma, speciális miskolci sport: csak a borsodi megyeszékhelyen és környékén ismerik. Legalábbis ez derül ki az Észak-Keleti Átjáró Egyesület e tárgyban több éve folytatott kutatásából. A civil szervezet exkluzív helyi értékként tekint a kislabdával űzött csapatjátékra, igyekszik megmenteni, azaz múltját, feltárni, jelenét erősíteni, s mind népszerűbbé tenni a jövő számára.

A kamáról nevezték el az elmúlt két évben futott KAMA Projektjüket is, amely természetvédelemről és helyismeretről szólt, de amikor csak lehetőség volt, a fiatalokat, iskolásokat megszólító program keretében kamáztak. Volt egy-egy kisebb bajnokság már Erenyőben, Varbón, Hámorban, sőt, flashmobként a belvárosban, az Erzsébet téren is.

Most a sportág újjáélesztésének egyik mai bázisa, a hámori Waldorf iskola szolgált ismét helyszínül. Ide hívták a szervezők a kamázni vágyókat, nevezetesen négy iskolából (a vendéglátók mellett a Fazola, a Földes, továbbá a mályi Móra Ferenc). A tanintézmények összesen hat csapattal képviseltették magukat, ami két hármas csoportban lebonyolítandó menetrendet tett lehetővé.

A kamát leginkább kézilabda- vagy annál valamivel kisebb pályán lehet játszani, kézilabdakapukkal. Több mint félévszázadra visszatekintő miskolci históriája folyamán többnyire teniszlabdával vagy hasonló kislabdával játszották, de az átjárósok mára készíttettek a játékra ideális kamalabdát. Két csapat kell még (6, esetleg 7 fős kezdővel, menet közbeni tetszőleges cserékkel), amelyek gólszerzésben mérik össze erejüket. A saját kapu előteréből dobnak a másik kapura, az ellenfél dolga kivédeni azt, de lehetőleg úgy, hogy földre esés nélkül elkapja a labdát: ez a kama, a kamafogás. A megszerzett labdát eldugva ekkor ők törnek a rivális kapujára, mígnem azok leérintik őket, akkor és onnan dobhatnak kapura.

Az Átjáró szervezte versenyeken úgy játsszák a kamát, hogy a gólok mellett a kamaarányt is jegyzik; elvégre az a sportág sava-borsa. A meccsnyerésért 3 pont jár, de ha ugyanakkor a vesztes fél állt jobban kamaszerzésben, ő is gazdagodik 1 ponttal.

A szabályrendszer, amelyet korábban aligha rögzített még bárki is, jelenleg finomítás alatt áll. Az egyesület tagjai gyűjtik az emlékeket, szabályismertetőket a múltból és jelenből. Ezek alapján állítják össze a standard kódot, ami mentén a jövőben érdemes lesz kamázni, hogy egységes sportág alakulhasson ki. Szeretnék nem csak a város és a megye határain, de akár országhatárokon túl is megismertetni a játékot. A következő időszakban mindenesetre több miskolci iskolában terveznek egy-egy meghívásos bajnokságot meghirdetni, amit talán néhány éven belül nyílt, összvárosi kupakiírás követhet. Ennek elősegítésére heteken belül megalakul az Első Miskolci Kama Egyesület, amely várhatóan a „Zöld Meteor” nevet veszi fel.

A most tartott hámori bajnokságot egyébként a helyi diákok alkalmi, 12 Merlin névre keresztelt gárdája nyerte (Waldorf iskola), a döntőben nagy küzdelemben (gólarány 3-0, kamaarány 3-6) legyőzve az Egy Gólt SE csapatát (Földes gimnázium).

A további helyezések így alakultak: 3. Anonymus 2.0, 4. Kamámasszony Katonái, 5. Ex-Eötvös, 6. Jamπ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!