boon-sportoldal

2010.09.08. 10:22

Nem érte pontveszteség a Tornyi-ügy miatt a DVTK-t

<p>7 ponttal a tabella 3. helyén maradt a Diósgyőri VTK NB II-es labdarúgócsapata.</p>

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden döntést hozott a Diósgyőri VTK-val kapcsolatban: megszüntette az eljárást a sportszervezettel szemben, amelyet a csapat volt edzőjének, Tornyi Barnabásnak a ki nem fizetése ügyében hozott, vagyis nem lép életbe az NB II-es együttessel szemben két héttel ezelőtti, a fordulónkénti 3-3 büntetőpont levonását elrendelő határozat – tájékoztatta portálunkat Retteghy István, a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke.

Az előzmények

Mint arról már beszámoltunk: a DVTK labdarúgócsapatánál 2010. január 4-e és április 7-e között vezetőedzőként dolgozott Tornyi Barnabás a Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordult jogorvoslatért, mivel a közös megegyezéssel történt szerződésbontáskor rögzített határidőre nem kapta meg a klubot működtető DFC Kft-től a járandóságát. Nagy Béla, a DFC Kft. ügyvezetője a trénerrel a szerződés felbontásakor abban egyezett meg, hogy május 17-i dátummal bezárólag kifizetik, ám ennek a vállalásnak a hiányzó anyagiak miatt nem tudott eleget tenni. Az MLSZ fegyelmi bizottsága június 15-én tárgyalta az ügyet és ekkor a grémium helyt adott Tornyi Barnabás kérelmének. Továbbá arra kötelezte a DFC Kft-t, hogy a szerződésben vállalt pénzösszeget fizesse ki a volt szakvezetőnek a határozat jogerőre emelkedéséig, amennyiben pedig ezt nem teljesítené, akkor az MLSZ számlájára 3 250 000 forint pénzbüntetést kell befizetnie. Július 8-án, amikor elviekben ezen határozat jogerőre emelkedett, arról számoltunk be, hogy a DVTK nem fellebbezett a határozat ellen, indoklásuk szerint egyrészt azért, mert az illeték több százezer forint lett volna, másrészt azért, mert nem láttak esélyt az ítélet megváltoztatására.

Öt héttel később ugyanezen ügyben levél érkezett a Magyar Labdarúgó Szövetségbe, amelyben a Diósgyőr volt trénere írásban arról tájékoztatta az fb-t, hogy a DVTK részéről nem történt teljesítés, majd miután a fegyelmi bizottság az MLSZ gazdasági osztályától is „lekérdezte", hogy a szövetségnek fizetett-e a piros-fehér klub, és kiderült, hogy nem, újabb fegyelmi tárgyalást tűztek ki. Az fb augusztus 24-én hozta meg azon határozatát, hogy mivel a Diósgyőr a 3 250 000 forintos büntetést nem fizette meg az MLSZ részére a megadott határidőig, a mulasztás napjától (július 8.) kezdődően a sportszervezet NB II-es bajnokságban résztvevő csapatától, a pénzbüntetés megfizetéséig bajnoki mérkőzésenként 3-3 pont levonását rendeli el. Ezen határozat kézhezvétele után a Diósgyőr jelezte az fb felé, hogy meghallgatást kér az ügyben, és erre augusztus utolsó napján került sor. Hogy mit adott elő a DVTK ezen a meghallgatáson, augusztus 31-én, az akkor még nem derült ki, csupán annyi, hogy Diósgyőr álláspontját igazoló dokumentumokat kértek be.

Kedden

– A fegyelmi bizottság a hozzánk beérkezett dokumentumok megvizsgálása után nem tehetett mást, mint, hogy megszüntette az eljárást a DVTK-val szemben, mivel ezek alapján bizonyítást nyert a sportszervezet azon álláspontja, amely szerint még a június 15-én hozott határozat jogerőre emelkedése előtt kifizették Tornyi Barnabás meghatalmazottjának az edzőnek járó pénzösszeget – mondta Retteghy István, Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke, aki arra a kérdésre, hogy ez miért nem derült ki korábban, a következő választ adta: – Azt mi sem értettük, hogy ha Tornyi Barnabás meghatalmazottja július 8-a előtt átvette a pénzt, akkor miért írt olyan tartalmú levelet a csapat volt edzője a szövetségnek, hogy nem kapta meg a neki járó összeget, de erre a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy ez valószínűleg azért történt így, mert Tornyi Barnabás huzamosabb ideig külföldön, Katarban tartózkodott, és meghatalmazottja nem tudta számára eljuttatni a pénz átvételével kapcsolatos információt. Mivel ezzel ellentétes bizonyítékok nem állnak rendelkezésünkre, így a DVTK részéről bemutatott dokumentumok alapján az eljárást megszüntető határozatot hoztuk meg.

Arra a kérdésünkre, hogy ez egyben azt is jelenti-e, hogy a DVTK NB II-es csapatával szemben kilátásba helyezett, bajnoki fordulónkénti 3-3 pont levonását elrendelő augusztus 24-i határozat végrehajtásától-, és a június 15-én hozott, az MLSZ kasszájába történő 3 250 000 forintos büntetéspénz befizetése alól is mentesült-e diósgyőri sportszervezet, Retteghy István azt mondta, hogy ,,mindkét kérdésre igen a válasz".

A Hagymási-ügy

Augusztus 24-én az MLSZ fegyelmi bizottsága egy másik ügyben is a DVTK-t sújtó határozatot hozott: a bizottság a Diósgyőrt 460 ezer Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, amennyiben a határozat jogerőre emelkedéséig Hagymási Zoltán volt edzővel szemben fennálló, az eljárásban szereplő összegű tartozását nem fizeti meg. A Tornyi-ügyre kísértetiesen emlékeztető esetben 15 napon belül van lehetősége fellebbezés benyújtására a Diósgyőrnek.

– Tudom, hogy közeleg ez a határidő, de ennek nincs jelentősége, ugyanis a mai napon megállapodtunk Hagymási Zoltánnal abban, hogy mikor és hogyan fizetjük ki a neki járó pénzösszeget, így biztos, hogy nem lép életbe ez 460 000 forintos pénzbüntetés sem – mondta kedden délután Nagy Béla, a DVTK-t működtető cég ügyvezető igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!